Norges coola kulturminister Hadie Tajik har drivit igenom en ny boklag, vars mål är att tvinga förlag, distributörer och bokhandlar att konkurrera med kvalitet och inte med prissänkningar. De borgerliga partierna lovar att riva upp lagen om de vinner valet i höst. Här är propositionen.

Grundvalen är ett tak (50 procent) på vilka rabatter som får ges mellan förlag och bokhandlar. Detta gäller även e-böcker.

Lagen gynnar framför allt småförlagen, som inte har makt över distributionen, även om den inte går lika långt som de fasta bokpriserna i till exempel Frankrike. Och norska författarföreningens ordförande säger till Klassekampen:

”Ein fantastisk dag for norske lesarar og forfattarar.”

Lagen tillkommer på tröskeln till stora förändringar av bokmarknaden och är därför relevant även för svensk diskussion. E-böckerna förväntas öka allt mer och de stora aktörerna står därför beredda att ge sig in även på mindre språkområden. När Amazon, som på sistone fått svidande kritik för sin behandling av de anställda världen över, öppnade i Japan tog de över 70 procent av marknaden på några veckor.