Sju LO-förbund uttalar sitt stöd för Transport. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till Transportarbetaren att kravet på 1 740 kronor på tre år ”har mitt och LO-samordningens stöd”.

Samtidigt skruvar motparten upp volymen. Almegas vd Jonas Milton talar om en ”en hotbild där Transport hela tiden varslar om stridsåtgärder”. Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, fyller på:

– Det är ett omdömeslöst varsel och ett tecken på hur svårt LO har att hålla ihop sina förbund.

Han ger LO, rimligen med undantag för Transport, en klapp på axeln. LO har gett ”uttryck för ett visst ansvarstagande” hittills i avtalsrörelsen, anser Christer Ågren och drar slutsatsen att LO ”nog insett att det är negativt för arbetsmarknaden att driva upp lägstalönerna för högt.”

Hittills har drygt en miljon löntagare fått nya avtal. LO och Svenskt Näringsliv lär aldrig bli överens om beskrivningen av vad avtalen är värda.

Arbetsgivarna hävdar att alla avtal följer industrinormen – 6,8 procent på tre år. I den mån avtalen ger mer än 6,8 procent har facken tvingats sälja ut andra avtalsvillkor.

LO-förbunden hävdar däremot att LO-samordningen har inneburit en låglönesatsning. Förbunden har fått igenom krontalspåslag för dem som tjänar under 25 000 kronor.

– Krontalspåslaget innebär 1 740 kronor på tre år. Detta är högst rimliga krav och vi är förvånade över att arbetsgivarna tvingar fram konfliktvarsel på grund av dessa krav. Vi ger vårt fulla stöd till Transport, skriver ordförandena i 6 F-förbunden i ett gemensamt uttalande. Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko ingår <br> i 6 F.

– Handels stöder helt Transports krav på löneökningar i kronor. Det ligger i linje med vad vi har kommit överens om i LO-samordningen. Vi i Handels tycker att det är viktigt att stå fast vid samordningen eftersom den lyfter lågavlönade grupper och är en förutsättning för att minska skillnaderna på arbetsmarknaden, säger förbundets ordförande Lars-Anders Häggström.

Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, säger i ett uttalande:

– Transports krav om löneökningar i kronpåslag för de som tjänar under 25 000 kronor i månaden är i linje med LO-samordningen och en förutsättning för att vi på sikt ska uppnå jämställda löner.