EU uttrycker oro över arbetsförhållandena i Bangladesh efter katastrofen utanför Dhaka, där hundratals fabriksarbetare miste livet. EU överväger att förändra handelsavtalet med landet.

EU är Bangladeshs största handelspartner och de kläder som producerades i den raserade byggnaden, som hyste fem olika tillverkningsföretag, var avsedda för återförsäljare i Europa och Kanada. Bangladesh åtnjuter tull- och kvotfri tillgång till EU-marknaden.

Bland textilfabrikörerna är rädslan stor att västerländska märken ska flytta produktionen till andra länder. Vid ett möte i måndags med representanter för ett 30-tal klädkedjor, bland dem Walmart, H & M och Gap, lovade branschorganisationen BGMEA bättre arbetarskydd. Tillverkare och köpare kom överens om att ta fram en åtgärdsplan.

Den internationella fackliga sammanslutningen Industri All, som är baserad i Schweiz, har krävt att en plan presenteras senast den 15 maj.

402 dödsoffer hade på torsdagen bekräftats. Deras familjer erbjuds nu kompensation från åtminstone två företag som köpte in kläder från tillverkarna i det kollapsade Rana Plaza utanför Dhaka.

”Vår prioritering är att hjälpa offren och deras familjer samt att driva fram förändringar för att förhindra liknande händelser i framtiden”, uppger den kanadensiska varuhuskedjan Loblaw, som var en av kunderna.

Brittiska Primark har också lovat att kompensera offren.

Även spanska Mango, italienska Benetton, danska Texman och ett tjugotal andra märken hade produktion i de fem fabrikerna, där 3 122 personer arbetade.

Demonstranter har krävt dödsstraff för industrihotellets ägare Mohammed Sohel Rana, som greps när han försökte lämna landet. Sammanlagt har åtta personer gripits.

Regeringen har fått skarp kritik för den dåliga säkerheten och räddningsinsatsen. Både FN och Storbritannien erbjöd Bangladesh specialisthjälp i räddningsarbetet — men fick kalla handen.

– Vi gjorde ett bra jobb och jag är stolt över mitt folk — räddningstjänsten, militären, polisen och de frivilliga som alla kom och hjälpte till, försvarade sig inrikesminister Muhiuddin Khan Alamgir inför brittiska BBC och påpekade att 2 430 personer kunde räddas.