Foto: Wong Maye-E

Foto: Wong Maye-E

Tusentals demonstranter krävde bättre arbetsvillkor för textilarbetare i Dhaka, Bangladesh, i går.

 

Generalstrejk och tårgasattacker. Förstamajfirandet i år blev dramatiskt på flera håll i världen.

I Grekland stod buss- och spårvagnstrafiken stilla under gårdagens förstamajfirande. Facken Adedy och GSEE hade utlöst en dygnslång generalstrejk och enligt grekisk media hölls stora demonstrationer i bland anat Aten och Thessaloniki.

I Istanbul, Turkiet, var gatorna fyllda av tårgas. Videoklipp på nätet visar sammandrabbningar mellan demonstranter och polisen. Majtåget stoppades av polis då demonstranterna försökte ta sig till Taksimtorget, som myndigheterna spärrat av med hänvisning till renoveringsarbeten. Flera människor skadades eller greps under sammandrabbningarna.

Från Spanien rapporterar media att många deltog i demonstrationstågen och att facken började tala om en ”nationell nödsituation”. Arbetslösheten i landet överstiger 27 procent och ledaren för den fackliga centralorganisationen CCOO, Ignacio Fernández Toxo, efterlyste i sitt tal en bred överenskommelse mellan parterna och regeringen för att ändra landets ekonomiska modell.
Cándido Méndez, ledaren för den andra stora centralorganisationen (UGT), riktade kritik mot den konservativa regeringen och premiärministern.

– Mariano Rajoy och hans parti PP gör till och med ett ännu sämre jobb än den tidigare socialistiska regeringen, sa han i sitt tal enligt tidningen El Pais.

Han fortsatte sedan att kritisera den tuffa åtstramningspolitik landet fört.

I Bangladeshs huvudstad Dhaka var många arga under förstamajfirandet.

– Häng mördarna, häng fabriksägarna! skrek demonstranter enligt TT.

De tusentals demonstranterna var upprörda över den allvarliga olycka som inträffade då ett åttavåningshus med flera textilfabriker i rasade samman och många anställda omkom.

I Indonesien organiserade tre fackförbund en stor demonstration i huvudstaden Djakarta. 135 000 samlades och demonstrationerna kom att bli en protest mot ett lagförslag som ska göra det enklare att ta in underentreprenörer med sämre försäkringsskydd.

I Danmark kommer rapporter om att den danska statsministern, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, häcklades. Hon blev utbuad och utvisslad i talarstolen, dessutom attackerad med vattenpistol och tomat och fick uppleva att en man drog ner byxorna och visade baken för henne, skriver nyhetsbyrån TT.

Många av demonstranterna var kritiska till hur regeringen agerat under den lärarkonflikt som rasat i landet. I flera veckor har skolorna varit stängda då arbetsgivarna lockoutat lärarna. Förra veckan gick regeringen in och avbröt konflikten som handlar om hur lärarnas arbetstid skulle fördelas. Regeringen gav arbetsgivarna rätt att bestämma hur mycket av arbetstiden som skulle gå till planering respektive undervisning vilket fick facket att reagera starkt.

I Finland var firandet lugnt och förstamajtalen handlade mycket om sysselsättning.

Arbetsminister Lauri Ihalainen, socialdemokrat, höll tal i Joensuu och Outokumpu och sa att tröskeln för att säga upp anställda är lägre nu än under finanskrisen 2008–2009. Han uppmanade, enligt svenska Yle, företagen att undvika uppsägningar och i stället utbilda eller permittera under ekonomiskt kärva tider.

Socialdemokraternas ordförande och landets finansminister Jutta Urpilainen kom också med en uppmaning till företagen i sitt förstamajtal. Urpilainen vädjade att företagen skulle slopa aktieutdelningar och uppsägningar och i stället investera och sysselsätta både äldre och unga. Han talade vid förstamajfirandet i Jyväskylä som anordnades av fackcentralen FFC, motsvarande LO.

 

Foto: Daniel Hiort

Foto: Daniel Hiort

Danska premiärministern Helle Thorning-Schmidt möttes av tydliga protester under sitt förstamajtal. 

 

Foto: AP

Foto: AP

Demonstranter råkade i bråk med polisen i Istanbul, Turkiet, under förstamajdemonstrationerna. Tårgas och slangbellor användes.

 

Foto: Thanassis Stavrakis

Foto: Thanassis Stavrakis

Motorcykelburna demonstranter i Aten, Grekland.