SteveEarle-LowHighway-PhysicalCoverAtt minnas vem han var och varifrån han kommit, tiden då han åkte Greyhoundbuss eller liftade med gitarren,  köpte heorin i gathörnet. Det är väl det som Steve Earles amerikanska countrysångpoesi djupast handlar om. Nu när han blivit en ”upscale gypsy” som reser i turnébuss för någon dryg miljon eller flyger första klass. Och aldrig heller glömma att värdesätta den publik som i en allt sämre tid satsar sina få ynka dollar på att gå och höra just hans sånger. Steve Earle är aldrig – hör låtar som titelspåret ”The Low Highway”, ”Calico County”, ”Pocket Full Of Rain”, “21st Century Blues” och inte minst ”Burnin´ It Down”– längre bort än en halv vers från Woody Guthrie och den politiske Bob Dylan. Han kan bli grov, både i ordvalen och sångrösten. Som när han vill bränna ner stormarknadskedjan Walmart med sina usla arbetsförhållanden. Hans ilska är granne med hat. De svenska socialdemokrater som älskar Bruce Springsteen bör öppna ett öra för Steve Earle också.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Low Highway

Artist: Steve Earle
Skivmärke: New West

Steve Earles nya album The Low Highway finns på Spotify.

Intressant att lyssna sig bakåt i Steve Earles karriär och höra hur livet han levt allt mer blir en del av hans sångpoesi, rösten och hela honom. Börja t ex med albumet Washington Square Serenade (2007) och låtar som ”City of Immigrants” och ”Steve´s Hammer (For Pete)”. Lyssna på Spotify.

Även om det finns många fler album från senare år – leta och hör själv! – så kan man här efter hoppa bakåt och lyssna på Copperhead Road (1988) där musiken är hårdare, tuffare countryrock men också har folkmusikaliska influenser från Irland. Finns på Spotify.

Steve Earles karriär inleddes med debutalbumet Guitar Town (1986). Här finns bl a en mycket fin sång, ”Someday”, om livet i en småstad. Också på Spotify.

Steve Earle har tydliggjort låten “Invisible” (finns på nya albumet The Low Highway) med en musikvideo om den ökande fattigdomen i USA. Se och hör på YouTube.

Se och hör Steve Earle framföra låten ”Invisible” (också på nya albumet) i en live-inspelning. Finns på YouTube.
Och här – också på YouTube – kan man se och höra Steve Earle sjunga en bit ur låten ”Burnin´ It Down” (även den finns med på nya albumet), säga vad han tycker om stormarknadskedjan Walmart och ge sitt stöd åt en demonstration mot Walmart i Los Angeles.
Och här – på YouTube – kan man se och höra Steve Earle spela gitarr och sjunga hela ”Burnin´ It Down” inför publik.
Se och hör också en promotionfilm där en så mycket yngre Steve Earle sjunger ”Guitar Town” till rockabillycountrykomp. Även detta på YouTube.