Det blir ingen strejk bland de anställda inom kommuner och landsting. Kommunals ordförande Annelie Nordström och SKL:s förhandlare Ingela Gardner Sundström berättade om uppgörelsen på en gemensam presskonferens.

Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fick medlarnas bud på förmiddagen. Det gemensamma svaret kom vid halv fyratiden på eftermiddagen.

”Ett bra avtal som håller sig inom kostnadsramen”, kommenterar SKL i ett pressmeddelande.

Avtalet är på 37 månader och icke uppsägningsbart.

Några av de krav som Kommunal fått igenom i avtalet med SKL innebär bland annat minst 1 700 kronor i löneökning under en treårsperiod, en minimering av de så kallade delade turerna och bättre villkor för visstidsanställda, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Ersättningarna för arbete på obekväm arbetstid och för beredskapstjänstgöring har höjts. Föräldrapenningtillägget utökas från dagens 150 dagar till 180 dagar.

Ny artikel kommer snart.