Foto: Janerik Henriksson

Strejken kommer att märkas direkt. Det är lokalvårdarna i Heby kommun och restaurangpersonalen i Sigtuna kommun övertygade om.

På måndag går de i strejk, om inget avtal är klart innan dess. Alla sluter upp bakom facket – en del med entusiasm, andra av lojalitet.

– Det är våra löner det gäller, säger personalen i restaurangen på Ekillaskolan i Märsta.

De fyra anställda i köket lagar 1 900 portioner varje dag till Ekilla­skolan och ytterligare sju skolor. De jobbar med hjärtat. Kökschefen Ari Snorrason berättar att andelen nöjda matgäster har ökat från 33 till drygt 92 procent på drygt tre år.

På måndag kan eleverna bli utan mat. Det känns konstigt.

– Det är tråkigt. Många barn kommer inte att äta något alls. Alla kommer inte att ha med sig matsäck hemifrån, tror Pernilla Danielsson.

Anna-Lena Nordin och Anita Alteby är lokalvårdare i Östervåla skola i uppländska Heby kommun. De resonerar likadant. Å ena sidan är det självklart att strejka. Å andra sidan känns det konstigt att låta smutsen breda ut sig.

– Det är det vi är oroliga för. Vi får hoppas att strejken inte varar så länge. Det ska vara fint i skolan. Det är det vi vill och arbetar för varje dag, berättar de.

Anita Alteby var med redan vid strejken 2003, även om hon inte minns särskilt mycket mer än att det var fint väder. Då var hon kommunanställd och städade i sporthallen. Nu jobbar hon åt det kommunala bolaget Hebyfastigheter.

Anita och Anna-Lena vill inte prata om sina löner. När de pratar om strejken är det inte sig själva de tänker på.

– Vi ska hjälpa dem som har det jobbigt, de som jobbar delade turer i vård och omsorg, säger Anita Alteby.

Hon vet av egen erfarenhet hur slitsamt det är. Hon har själv jobbat delade turer på Samariterhemmet i Uppsala, det vill säga ett tidigt pass och ett kvällspass med några lediga timmar mitt på dagen. Men det var för 25 år sedan. Nu är delade turer på väg tillbaka.

Det krävs en ledande fråga för att få dem att berätta om sina egna arbetsvillkor. Då blir svaret:

– Jag tycker nog att vi är värda mer i lön.

De kommer direkt från ett första möte inför strejken. Hebysektionens ordförande Åsa Norgren och vice ordförande Birgitta Johansson har pratat om spelreglerna under strejken.

– Kom ihåg att strejken gäller det första och det största avtalet. Det vi uppnår nu banar väg för alla andra avtal, säger Åsa.

15 lokalvårdare i kommunen är uttagna i strejk. Det går ut över kommunhuset och en del skolor och förskolor. Men Åsa Norgren tror att nyanställningsblockaden kan märkas ännu mer. En femtedel av personalen är timanställda, och därmed ständigt nyanställda. Det betyder stora problem främst i äldreomsorgen och inom personlig assistans när de timanställda försvinner.

Omkring 70 anställda på skolrestaurangerna i Sigtuna kommun är uttagna i strejk på måndag. De lagar 6 500 portioner varje dag. Barnen i kommunala skolor och förskolor blir utan mat.

Kökschefen Ari Snorrason är arbetsplatsombud i Kommunal. Han var med även under den förra strejken. Nu ska han ordna strejkvakter och se till att anslagen om strejk kommer upp.

– Man måste ta kamp för det man tror på, säger han.