Jonas Jatéus

Foto: Bertil Enevåg Ericson

Efter den tysta minuten berättar Jonas Jatéus om en allvarlig olycka som inträffade då han arbetade på ett bygge i Kallhäll.

 

Klockan 13:00 i dag, fredag, hölls en tyst minut under minnesdagen för dem som dött på sina jobb.

På elfte våningen vid ett husbygge vid Liljeholmskajen i Stockholm hade ett femtiotal byggjobbare samlats. De har 14 våningar kvar att bygga men redan från den här höjden  ser byggbodarna på marken små ut.

Det blåste kraftigt då byggjobbarna stod stilla under tystnad i en minut.  Efter den tysta minuten berättar Jonas Jatéus som jobbar för JM att han för tre år sedan var med om en allvarlig olycka då han arbetade på ett bygge i Kallhäll.

– En kranförare dog. Han fick en utfacksvägg över sig. Den väger fler ton och han dog senare på sjukhuset, säger han.

Några år tidigare var Jonas Jatéus med om en liknande olycka på en annan byggarbetsplats då en vägg välte över en praktikant.

– Men det gick bättre, han klarade sig.

– Alla reagerar olika när något sånt händer. Vissa blir tysta, andra pratar mycket, fortsätter han.

I genomsnitt dör en byggarbetare i månaden i Sverige och förra året 54 personer i arbetsolyckor enligt Arbetsmiljöverket.

I dag hade fackförbundet Byggnads gått ut med ett upprop om att hålla en tyst minut på landets byggarbetsplatser och LO höll ett seminarium om arbetsmiljöbrott. Enligt LO dör minst 1 400 personer i Sverige i arbetsrelaterade sjukdomar, olycksfall eller självmord. Cirka 500 av dessa dör i cancer som kan kopplas till arbetet och 400 avlider på grund av arbetsrelaterad hjärtinfarkt.

I Sverige hålls den tysta minuten i dag, fredag. I flera andra länder hålls ett liknande arrangemang söndagen den 28 april under Workers Memorial Day som är den internationella dagen för att hedra minnet av döda kolleger.