Foto: Bertil Enevåg Ericson

Foto: Bertil Enevåg Ericson

– Nu har jag en pensionärshelg, fyra lediga dagar, framför mig. Då är jag extra glad, säger Anneli Jansson. Och när jag är tillbaka på jobbet är batterierna laddade.

 

Lite mindre pengar. Mycket mer glädje i livet. Anneli Jansson och Yvonne Gelin ångrar inte att de blev deltidspensionärer efter över 40 år på Sandvik.

Sandvik i Gimo är världens största hårdmetalltillverkare, och det syns. De blanka golven i fabriken känns oändliga. Blå, självstyrande truckar susar omkring längs ”E 4:an”, ett flera hundra meter långt transportstråk genom verkstaden. Truckarna bär namn som Eskil, Sol och Kolgrim, och när någon gående kommer i vägen för dem bromsar de artigt.

Som orderfördelare ser Yvonne Gelin till att truckarna går och maskinerna hålls sysselsatta. Hon började på Sandvik 1966, och efter snart 47 år tycker hon fortfarande om jobbet.

– Jag är på en rolig avdelning. Ett rörigt, rörligt jobb. Och bra jobbarkompisar.

Men när Yvonne fick chansen att gå ner på halvtid tvekade hon inte. Sandvik, liksom andra företag i stålbranschen, införde deltidspension redan 1998. Modellen har inspirerat till årets olika överenskommelser om delpension. Nu när systemet väl har byggts upp på Sandvik vill nästan alla som fyller 61 år använda det.

Yvonne Gelin gick igenom sin framtida ekonomi med en pensionskonsult som företaget anlitar. Och visst, som deltidspensionär har hon mellan 2 000 och 3 000 kronor mindre i månaden att leva för. Dessutom blir det något mind­re i plånboken när hon blir pensionär på heltid.

– Men det här är det bästa jag har gjort.

Yvonne Gelin arbetar tvåskift, och särskilt det tidiga skiftet, då hon måste gå upp kvart över fyra på morgonen, är tröttande. I stället för fem tidiga morgnar i rad har hon numera tre. De följs av två lediga dagar. Sedan väntar två dagar med eftermiddagsskift, följt av tre dagars ledighet.

– Allt känns lättare. Hälsan har blivit bättre. Och jag har tid för huset, hundarna och annat jag vill ägna mig åt.

I ett avlångt rum där Radio Uppland förstärker eftermiddagslugnet sitter Anneli Jansson och kalibrerar mätverktyg som används ute i produktionen. Hon har arbetat 42 år på Sandvik och är nu deltidspensionär på 20 procent.

– Jag hade sett fram emot att få mer tid för husvagnen, båten och barnbarnen. När jag fyllde 61 förra året högg jag direkt.

För Anneli, som arbetar dagtid, betyder deltidspensionen att varannan helg är ”pensionärshelg”: ledig från och med fredag till och med måndag.

– På torsdagen säger jag att ”nu är det fredag”. Då blir de andra i mätrummet så arga!

– Min man är också deltidspensionär och arbetar på 60 procent. De långa helgerna tillsammans är kanon. Vi har så mycket att göra hemma.

Alla på Sandvik, både facket och arbetsgivaren, verkar gilla deltidspensionen. Yvonne Gelin ser bara en risk: De som arbetar halvtid kan hamna utanför den sociala gemenskapen, särskilt om de måste lämna sitt gamla skiftlag.

– Man får vara kaxig och ta för sig.

– Jag har blivit piggare sedan jag blev deltidspensionär, säger Yvonne Gelin. Det är skönt att slippa köra bil åtta mil varje dag. Och att ha färre morgonskift.

Foto: Bertil Enevåg Ericson

– Jag har blivit piggare sedan jag blev deltidspensionär, säger Yvonne Gelin. Det är skönt att slippa köra bil åtta mil varje dag. Och att ha färre morgonskift.

Förtidspension på Sandvik

Lokal delpensionskassa bättrar på möjligheten att gå ner i tid

• I stålindustrins kollektiv­av­tal finns så kallad livsarbets­tids­premie sedan 1998. Premien har höjts successivt och mot­svarar nu fyra procent av den anställdes lön, som sparas för att kunna förkorta arbetstiden i slutet av arbetslivet.

• För att snabba på möjlig­heten att gå i pension på deltid har Sandvik, SSAB med flera infört kompletterande lokala delpensionskassor, som förvaltas av företaget. På Sandvik avstår de anställda 100 kronor i månaden till den lokala kassan, medan företaget skjuter till 86 kronor.

• Man kan gå i deltidspension från 61 års ålder. Den anställda får välja 50, 60 eller 80 procents tjänst.

• Som deltidspensionär får du 46 procent av den uteblivna lönen från den lokala pensionskassan. Till det kommer pengar från livsarbetstidskontot – olika mycket beroende på hur mycket du har tjänat in och hur hög avkastningen blivit.

• Den lokala delpensionskassan är en försäkring. Det betyder att unga anställda är med och betalar de äldres arbetstidsförkortning. Om de lämnar Sandvik kan de inte ta med sig det de betalat in.

• När tillräckligt mycket livsarbetstids­premier har byggts upp för att det ska räcka till en rimlig deltidspenson ska den lokala pensionskassan avvecklas. Det väntas ske år 2024.