Nä, man blir ju rent förbannad.

Skulle jag tillhöra klassen…

Jag gjorde testen om klasstillhörighet som BBC lagt ut på sin hemsida. (Du hittar länken på vår webb, arbetet.se).

Svarade på frågor om hushållets inkomst och vilken typ av människor som jag umgås med, vilka yrken de har. Där ingick både chaufförer, verkställande direktörer och lärare.

Vi går igenom klasserna i veckans Arbetet. Läs mer här. Erik Larsson illustrerar klasserna med exempel både från verkligheten (typ kungafamiljen – elit) och från tv-seriernas underbara värld (typ Albert och Herbert – de utsattas klass).

Det är rolig läsning. Men jag vill bara understryka att jag varken studerat vid något elituniversitet eller hänger på finkrogarna kring Stureplan särskilt ofta, för att inte säga aldrig. Däremot lyssnar jag ibland på opera. Det var väl det som gjorde att jag hamnade i klassen – elit. Skulle jag tillhöra samma klass som kungen? Jag är från Mellansel. Där fostrades inga elitister minsann.

Hörde häromdagen en uppräkning av vilka länder som har flest kvinnliga chefer i näringslivet: Ryssland. Sen kommer länder som till exempel Malaysia, Kina och så ytterligare 21 länder. Sen kommer vi – jämställda Sverige.

Vi har kollat på Kina. Läs mer här.  Där består 51 procent av företagens högsta ledningar av kvinnor. En av orsakerna är ettbarnspolitiken. Kineserna kan inte lägga ansvaret för sin försörjning på sönerna, utan döttrarna måste ges samma möjlighet till utbildning.

Nu gör Arbetet uppehåll i två veckor. Första maj-helgen och Kristi Himmelfärdsdag stökar till det i utgivningen.

Därför bjuder vi på långläsning i det här numret. Christer Enander skriver en essä om klass och kön. Om arbetarklassens kvinnor och deras behov och förmåga att hålla rent och snyggt i hemmen: ”Det ska vara skinande rent, ett hem ska vara städat och alltid redo för inspektion av andras kritiska ögon.”

Så väl jag känner igen det. Från mammas vardag till mitt eget liv. Hur jag skäms när dammtussarna vinkar i hörnen och den ovikta tvätten förökar sig i soffan. Arvet från mammas höga krav svider.

Så skulle jag i hjärtat tillhöra en elitklass? Dumheter.