Elisabeth Brandt Ygeman har utsetts till LO:s valledare – ett heltidsjobb till september nästa år. Vad är det du ska göra?

Elisabeth Brandt Ygeman. Foto: Stig-Åke Jönsson

Elisabeth Brandt Ygeman. Foto: Stig-Åke Jönsson

– Jag ska försöka samordna LO-förbundens och LO-distriktens fackliga valrörelse, svarar hon som till vardags är chef för LO:s Stockholmsdistrikt.

Vad är ditt mål?

– Målet är att byta regering nästa år. Och att vi ska sätta LO-medlemmarnas frågor i fokus och stärka de förtroendevalda. Tiden är sedan länge förbi, då man kunde förutsätta att alla medlemmar är socialdemokrater, när man kunde ge en ros och så förstod alla.

Vad ska ni göra nu?

– I måndags drog vi i gång kampanjen Mitt Sverige – vår framtid. Det är en enkät med åtta påståenden, som vi vill prata med medlemmarna om: full sysselsättning, a-kassan, sjukförsäkringen, vinster i välfärdsektorn bland annat. Vi vill dels prata om hur det ser ut i dag, dels prata om att det behövs en ny regering för att förändra de här frågorna. Vi vill inte skriva folk på näsan, nu måste ni rösta på Socialdemokraterna. Men vi vill inte heller bara vara en ambassadör för att folk ska gå och rösta. Det måste framgå att vi är en organisation som tagit ställning.

Men om enkäten visar att medlemmarna inte anser att full sysselsättning ska vara fackets viktigaste politiska mål, som är det första påståendet, kommer LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att sluta prata om det då?

– Nej, det tror jag inte, vi har redan slagit fast att det är en övergripande fråga. Men om väldigt många inte tycker att det är viktigt, så kanske vi ändrar hur vi pratar om det. Men nu är jag övertygad om att de tycker att det är viktigt.

Du säger att ni inte lyckats nå medlemmarna på arbetsplatserna under de tidigare valrörelserna, vad får dig att tro att ni ska lyckas nu?

– Dels börjar vi lite tidigare. Dels ser vi att medlemmarna vill byta regering, vill att vi ska jobba för det, de ser klassklyftorna växa. Det finns ett starkare tryck bland förtroendevalda, de är mer på tårna nu. Och vi kan ta ut svängarna lite mer än de politiska partierna.

Facket ska stå mer självständigt från Socialdemokraterna, hur ser du på det, med din bakgrund som både facklig och S-politiker.

– Jag tycker att det är klokt. Det blir utmaningen, att hitta frågor där vi har andra vänner för ett bredare löntagarperspektiv, till exempel TCO, samtidigt som vi har kvar den fackligt-politiska samverkan med S.

Vilka vinner valet 2014?

– Det tror jag faktiskt att Socialdemokraterna kommer att göra.

Klicka här för att tycka till om LO:s valfrågor