Spökena på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm får ta emot både slag och sparkar på arbetstid. Men få incidenter har polisanmälts och Gröna Lund har brustit i att anmäla till Arbetsmiljöverket, trots att det är deras ansvar.

– Det här är ingenting som kan accepteras, säger avtalssekreteraren Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket.

Sedan brasilianska artister började arbeta i Spökhuset 2004 anmäldes inte en enda misshandel på tre år. Men flera arbetare vittnar om hårresande historier, enligt Dagens Nyheter.

– Det är oerhört skrämmande att man inte vågar ta upp den här problematiken med sin arbetsgivare. Det är ju jättefarligt. Den dagen vi har tysta arbetsplatser där folk inte vågar säga ifrån, den dagen har vi en oerhört besvärlig och farlig arbetsmarknad, säger Ackholt.

Områdeschefen Johan Lindgren på Gröna Lund sade bland annat i DN:s artikel att de brasilianska artisterna har ”en högre tröskel” än andra.

– Det är en väldigt olycklig formulering. Det här handlar inte om några supermänniskor. Skillnaden är att de är utbildade artister, de är otroligt skickliga på att läsa av gästerna och anpassa skrämmandet på rätt sätt, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Hon säger att det är väldigt sällan det sker någon misshandel i spökhuset. När det händer handlar det oftast inte om uppsåt, utan om att en besökare blir rädd och reagerar instinktivt.

Men trots att det är arbetsgivarens ansvar har Gröna Lund inte anmält fallen till Arbetsmiljöverket.

– Här har vi brustit i våra rutiner, säger Annika Troselius.

Även facket har varit ovetande om vad som pågått i Spökhuset.

– Vi måste ju titta på hur det här ser ut, i dag har vi ingen kontakt med de brasilianska gästarbetarna eller någon annan som råkat illa ut, säger Malin Ackholt.