Fyra EU-länder varnar för en ökad ”social turism”, och möter stark kritik från Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson. Länderna vill begränsa de sociala förmånerna för andra EU-medborgare som kommer till deras länder.

Den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) är kritisk till ett brev som de fyra länderna har skrivit till EU:s ordförandeland Irland.

– Jag tycker att det här är ett oroväckande utspel. Grundtanken med EU är att man ska riva gränser och inte bygga nya murar för människor, säger Birgitta Ohlsson (FP) till Ekot.

Enligt Sveriges Radio skriver ministrar från de fyra länderna – Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike – i brevet att den fria rörligheten i EU bör ”inte vara villkorslös”. De hävdar att vissa invandrare orsakar en ”avsevärd belastning” på deras välfärdssystem. Länderna vill ha en möjlighet att neka socialbidrag till de utländska EU-medborgare som inte har jobbat eller betalat skatt i landet.

Den svenska EU-ministern säger till Ekot att hon tycker att Sveriges ska värna om den fria rörligheten i Europa.

– Jag tror att den här oron för social turism är väldigt överdriven.

– I vårt eget land hade vi en diskussion om social turism för tio år sedan. Den oron visade sig vara obefogad, vi har inte sett tecken på bidragsturism till Sverige. Då måste vi också berätta vår berättelse på den fronten, att det är viktigt att värna om den fria rörligheten, säger hon till Sveriges Radio.

De fyra länderna har under en längre tid drivit på för att kunna göra ett undantag från de EU-regler som säger att det inte är tillåtet att diskriminera arbetare från andra länder inom unionen samt att det sociala trygghetsnät som finns ska gälla alla EU-medborgare.

Tidigare i våras ifrågasatte EU-kommissionen bland annat Storbritanniens argument om att en fri rörlighet kan leda till ökade kostnader för sociala försäkringssystemet.

Enligt EU-kommissionen finns det inga belägg för ett sådant påstående.

Den 1 januari 2014 upphör ett undantag i Schengenreglerna och det innebär att även bulgarer och rumäner kan arbeta och röra sig fritt i hela EU från nästa år.

Läs också: Arbetets intervju med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström