Strejken inom transportsektorn är avblåst. Arbetet hann knappt stoppas på 24 godsterminaler förrän strejken kunde blåsas av.

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar. Vi är väldigt nöjda med avtalet, nu får vi äntligen det verktyg vi behöver för att städa upp i branschen, säger Lars Lindgren, Transports förbundsordförande.

Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transport enades om ett nytt avtal bara minuterna efter det att strejken utbrutit, skriver Transportgruppen i ett pressmeddelande.

”Jag är mycket lättad över att vi kommit överens. Avtalet ligger i linje med medlarnas bud i går och det av industrin fastställda märket”, skriver Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportgruppen.

I frågan om bemanningsföretagen ”fick ingen precis som den ville men så brukar det ju vara”, enligt Peter Jeppsson.

Transport får ett ökat inflytande när man förhandlar inför att man ska anlita bemanningsföretag, säger han till TT.

–  Det får man genom frågor som vi har listat som ska hanteras. Det är rimligt, men det får inte vara så att det blir så krångligt att det i praktiken inte går att anlita bemanningsföretag och det blir det inte nu.

Avtalet omfattar 37 månader och motsvarar det avtal som industrin sedan tidigare tecknat, skriver arbetsgivarna.

Vid sidan av den uppmärksammade transportstrejken har Transport även sedan tidigare varslat om övertidsblockad på två andra avtalsområden, gällande arbetsvillkoren för renhållningsarbetare och bevakningspersonal. Den konflikten drog också i gång klockan 12 på onsdagen och kvarstår tills vidare, enligt Transport.