Focus CRS lägger ner sin verksamhet i Fränsta. Företaget har dock inte förklarat när och varför nedläggningen ska ske.

– Det är anmärkningsvärt att företaget inte kan precisera varför verksamheten inte ska vara kvar eller när den ska avslutas, säger Bo Hallberg, konfliktgeneral hos Unionen.

Tio av de 18 anställda har strejkat för kollektivavtal i en månad. Företaget har inte diskuterat  om kollektivavtal med facket. Företagets enda reaktion på strejken har varit att kalla till förhandling, som avslutades idag på eftermiddagen. Företagets enda besked var att man lägger ner.
Patrik Bergman är vd för Focus CRS och ansvarig för nedläggningen. Han har dock inte tid att svara på frågor utan säger:

– Inom de närmaste dagarna kommer jag att skicka ut ett pressmeddelande.

De allra flesta på callcentret i Fränsta har varit anställda från dag till dag. Timlönen har varit 85 kronor. Företaget har inte betalt någon ob- eller övertidsersättning och det har inte funnits någon reglering av pensions-, försäkrings- eller sjuklönevillkor.

Det var advokatfirman Nova och advokat Magnus Weidenhaijn som förde bolagets talan vid förhandlingen tidigare i dag. Unionens Bo Hallberg säger att facket inte fick svar på några frågor. När fackets företrädare ville veta varför callcentret ska läggas ner var svaret att det kan bero på strejken eller på dålig lönsamhet eller på hur verksamheten bedrivs.

– När de anställda tar kamp för sina villkor kan kapitalet göra så här, säger Bo Hallberg.