Callcenterföretaget Focus CRS har fått ekonomiskt bidrag från länsstyrelsen. Däremot lyckades de inte få bidrag från Tillväxtverket. Och organisationen Företagarna ger sitt stöd till de strejkande.

Unionen organiserar en strejk på företaget i Fränsta utanför Sundsvall och nu hotar företaget med att lägga ner. Det är Unionens konfliktgeneral Bo Hallberg som berättar om de skattefinansierade bidragen till Focus CRS.

– Jag kan verkligen beklaga att länsstyrelsen givit pengar till ett sånt här företag, som utnyttjar folk i glesbygden, säger Bo Hallberg.

Enligt honom har Focus CRS fått en miljon femtio tusen kronor från länstyrelsen i etableringsstöd. Och av detta har företaget tagit ut 411 000 kronor. För att få glesbygdsstöd från Tillväxtverket krävs fasta anställningar och villkor som liknar kollektivavtalets. Och det har Focus CRS inte kunnat visa och har heller inte fått något glesbygdsstöd.

Tidningen Kollega skriver att Företagarna tagit ställning för de strejkande. Till tidningen säger Anders Jäger, ordförande för Företagarna i västra Medelpad:

– Vi ser det som utnyttjande av människor i en glesbygdskommun där jobben är så få att man nästan är tvungen att gå med på sådana här slavkontrakt.

Företagarna är en intresseorganisation för företag och organisationen har 70 000 medlemmar.

Arbetet lyckades få tag på Patrik Bergman, vd för Focus CRS, på telefon. Hans svar på alla frågor var:

– Jag är mycket upptagen. Mejla dina frågor.

Än har vi dock inte fått något svar på våra e-postmeddelanden.

Senare i dag ska facket förhandla med företaget om nedläggning. Företaget har även sagt upp de enda två som är fast anställda. Resten av dem som arbetar på callcentret är anställd från dag till dag.

– Så länge det pågår verksamhet i på callcentret i Fränsta kommer vi fortsätta, säger Bo Hallberg.