Foto: Fredrik Sandberg

 

… Maria Gill, sjuksköterska i Väster­ås, som har utvecklat e-hemtjänst så att kommunen spar pengar, personalen reser mindre och de gamla känner sig tryggare?

– Nää, det kan jag väl inte säga, jag som är sjuksköterska. Men jo förresten, det är vi nog … eller åtminstone de äldre som har berättat för oss vad de behöver.

Berätta lite om e-hemtjänst!

– Det är samma gamla hemtjänst. Enda skillnaden är att de gamla kan få hjälp digitalt när händer inte behövs. Vi använder telefon för vanliga samtal, mobiltelefon för meddelanden, fast videokame­ra och fjärrstyrd kamera plus nattkamera för tillsyn. All teknik är mycket enkel, den kräver egentligen ingenting av användarna.

Nu har du och din kollega Mats Rundkvist fått Vitalisstipendiet på 25 000 kronor, vad ska ni göra med pengarna?

– Vi hoppas få göra någon studieresa, vart vet jag inte än. Men det finns ju andra områden än socialtjänsten där välfärdsteknologin har utvecklats. Vi vill besöka några som ligger i framkant. Jag vet att de har kommit långt i vården i Nordirland och i Nederländerna.

FOTNOT: Vitalisstipendiet delas ut av it-tjänst­företaget Tieto och Svenska mässan i Göteborg. I landstingsklassen belönades Kurt Boman, Skellefteå, som har utvecklat en mätutrustning som används på personer med risk för blodpropp.

Läs Arbetets reportage från e-hemtjänsten i Västerås:

• Framtiden har landat