– Snälla, kan vi få godis i kväll.

– Nej, det går inte! Ni får vänta till lördag.

Sedan lägger sig barnen och vad gör föräldrarna? Jo, plockar fram chokladkakan, den som gömts bakom havregrynen i skafferiet.

Det är så här hyckleri ser ut. Föräldrar som mumsar i sig 200 gram mjölkchoklad när barnen sover.

Det går så klart att värja sig mot skammen. Det finns argument. Du kan säga att det visserligen är löjligt att snaska i smyg – men att det är bättre än att släppa godiset fritt och överföra osunda vanor till ungarna.

Ett liknande sätt att argumentera har nu börjat höras i Europa. Det är Frankrike, och landet talar inte om choklad utan om budgetunderskott.

I EU finns en budgetpakt. Euroländerna lovar att underskottet inte får vara större än 3,0 procent av BNP. De som bryter mot löftet ska betala böter.

Det är främst Tyskland och Frankrike som drivit igenom reglerna. Tanken är att slösaktiga länder inte ska stjälpa euron i graven. Grekland, Portugal och Irland stramar åt för att leva upp till budgetpakten och få nödlån.

Men nu har läget förändrats. Det är kris på den egna bakgården, inte längre någonstans långt borta i Sydeuropa. Nu har krisen även nått Paris. Arbetslösheten i Frankrike är på väg mot elva procent och i år blir det ingen tillväxt alls. Dessutom riskerar underskottet att bli mer än 3 procent, vilket kan leda till att landet bötfälls.

Fransmännen vore dock inte fransmän om de inte kunde argumentera. Vi har trots allt att göra med ett land som fött Voltaire, Foucault och Comte. När Frankrike själv håller på att bryta mot reglerna fyras chokladargumenten av.

I onsdags kom landet med en plan för att sänka budgetunderskottet. Genom en överdrivet positiv tillväxtprognos hävdar regeringen att det inte blir något underskott.

Den valsen tror inte ens IMF på.

Det andra chokladargumentet kom tidigare i veckan.

– Vi vill inte genomföra för hårda besparingar, säger François Marc, som leder senatens finanskommission, till Ekot.

Sedan vecklar han in sig i ett resonemang om att det vore skadligt ifall Frankrike följde reglerna. Om svångremmen drogs åt skulle de andra skuldsatta länderna – som exporterar till Frankrike – drabbas.

– Det vore förödande för dem om vi ströp vår konsumtion, fortsätter François Marc.

Det är möjligt att han har helt rätt i att en tajtare fransk svångrem skulle drabba alla. Samtidigt går det inte att komma ifrån: Det verkar som fransmännen tror att barnen somnat och att de nu kan sätta i sig en 200-grams chokladkaka.

Det är så här hyckleri ser ut.