Alva Carlsson älskade sitt arbete. Hon jobbade i 35 år som rullerska på textilfabriken i Norrköping – i den byggnad som numera hyser Arbetets Museum.

Utställningen om Alva ringlar sig ned, våning för våning. Helt fascinerande. En modell av Alvas hem, hennes verktyg som hon använde varje dag sex dagar i veckan och som hon sparade som minne efter pensionen.

Sparade – på grund av att hon inget hellre hade velat än att fortsätta jobba, stiga upp klockan fyra varje morgon och ge sig i väg till de på vintern iskalla och på sommaren kokheta, alltid fuktiga lokalerna.

Det är en spännande historia om en i sanning märklig kvinna.

Få är som Alva Carlsson.

60 procent av kvinnorna och hälften av alla män lämnar yrkeslivet innan de fyller 65, av olika skäl. Det visar en rapport i pensionsutredningen som vi skriver om, Jobben som sliter ut dig. Särskilt stor är risken att tvingas sluta i förtid i jobb som maskinoperatör och paketerare för kvinnor, medan gjutare, slaktare och lackerare är de yrken där många män beviljas förtidspension.

Samtidigt kommer utredningen fram till att vi måste räkna med att jobba längre. Gärna uppåt 70-årsåldern – om vi ska klara Sveriges alla gemensamma kostnader i framtiden. Det målet kräver en förbättrad, hälsosammare arbetsmiljö – så gott som alla är överens om det. Folk förtidspensionerar sig inte för ro skull, liksom.

Borde inte arbetsmiljön komma först? Uträkningen om krav på arbetslivets längd sen?

Kanske för den höjda pensionsutredningen för det goda med sig att alla vackra ord om bättre arbetsmiljö blir mer än en läpparnas bekännelse?

Avtalsrörelse råder. Det innebär mycket ordande om förbunden, men också om LO och Svenskt Näringsliv i medierna. Hänger folk med?

Vi gick ut på stan och bad folk associera till jätteorganisationernas namn.

Resultatet blev intressant och ganska underhållande.

LO? ”Rött”

Svenskt Näringsliv? ”Ministrar”

Missa inte Susanna Alakoskis krönika. Den handlar om det en gång mäktiga, stolta Aten – nu en skrämmande stad i krisens Grekland.