Foto: Asia Floor Wage

Varje månad svimmar arbetare i textilfabrikerna, enligt textilarbetarfederationen NIFTUC. Organisationens ordförande vittnade i den folktribunal mot villkoren i textilindustrin som hölls i februari i fjol. (Bilden är från tribunalens blogg, afwcam.wordpress.com)

 

Arbetarna på textilfabrikerna i Kambodja svimmar på grund av dålig arbetsmiljö och låg lön. Nu höjs minimilönerna med nästan 25 procent – men fackliga företrädare är inte nöjda.

– Jag är inte alls nöjd.

Så säger Ath Thorn, ledare för Cambodian labour confederation (CLC), om den nya uppgörelsen.

I slutet av mars blev det klart att minimilönen ska höjas från 66 dollar i månaden till 80 dollar (cirka 540 kronor). I lönen finns ett obligatoriskt försäkringstillägg på 5 dollar som dras från de anställdas lön.

Reaktionerna från den fackliga sidan har varit blandade. Vissa är positiva.

– Det är en bra höjning av lönen och våra medlemmar är nöjda, säger Chuon Momthol på Cambodia confederation of trade unions.

Andra, som Ath Thorn, är kritiska. De anser att höjningen är otillräcklig.– Lönerna höjs men samtidigt ökar priserna, säger han till Arbetet.

Hans fack CLC anses som fristående och planerar en protestdemonstration i huvudstaden Phnom Penh. Protesterna ska ske den första maj och bli startskottet för en kampanj för att höja lönerna.

Förra veckan träffade Arbetet Yeng Virak som var på tillfälligt besök i Sverige. Han är företrädare för Community legal education center som undervisar och ger råd till det kambodjanska facket i arbetsrättsfrågor. En fråga som ofta återkommer handlar om massvimningar på landets textilfabriker.

Under 2011 svimmade 2 400 arbetare inom textil- och skoindustrin, enligt en rapport från Clean clothes campaign. Massvimningarna uppges bero på en kombination av dålig ventilation, långa arbetsdagar och brist på mat och dryck. De låga lönerna gör att många anställda inte äter tillräckligt näringsrik mat.

Trots att lönerna nu höjs tror inte Yeng Virak att det räcker för att sätta stopp för massvimningar i framtiden.

– Nej, visserligen höjs lönerna till 80 dollar, men för att klara sig behöver en person tjäna minst 120 dollar i månaden, säger han.

Han ser också ett annat problem.

Yeng Virak säger att det finns flera bra lagar i landet som inte följs. Bland annat är det förbjudet att jobba mer än två timmar övertid om dagen och den som har haft en tillfällig anställning i två år har rätt till en fast tjänst. Många underleverantörer följer dock inte de reglerna.

Yeng Virak tycker dessutom att H&M och andra stora internationella modemärken inte gör tillräckligt för att kontrollera att deras uppförandekoder följs.

– Det skulle vara ett stort framsteg om företagen faktiskt följde det som står i lagen eller uppförandekoderna, säger han.

Bättre fabriksmiljö

Textilindustrin i Kambodja sysselsätter cirka 400 000 personer och står för cirka 70 procent av landets exportinkomster.

Sedan 2001 finns en uppgörelse (Better factories Cambodia) där inkomster från textilindustrin går till att förbättra och övervaka arbetsvillkoren. Nike, Gap och H&M deltar i programmet som har lett till vissa förbättringar.

Flera underleverantörer följer dock inte regelverket. Fabrikerna har gömt underåriga arbetare på toaletterna när inspektioner har utförts och problemet med korttidsanställningar uppges vara stort.

Källa: Clean clothes ­Campaigns rapport 10 years of the better ­factories ­Cam­bodia project.