elsiv

Reza Forghani i samspråk med Elsiv Arnqvist inför ett frostigt fackmöte utomhus i februari. Elsiv blev riksbekant när hon varnades, eller om hon nu inte varnades, för sina korta ben som gör att hon inte når pedalerna i en av bussmodellerna. Foto: JESSICA GOW

 

I måndags fick huvudskyddsombudet Reza Forghani igenom det som han har kämpat för. Bussförarnas längsta arbetspass kortades med en och halv timme.

I dag lämnade han uppdraget som huvudskyddsombud för bussförarna i Råsta trafikområde i norra Storstockholm.

– Det var tack vare att jag gjorde en 66a-anmälan och Arbetsmiljöverket grep in som Arriva tvingades att hitta en annan lösning. Det var en seger, men den var inte gratis. Det här har orsakat mycket obehag för mig, säger han.

Därmed har Arriva fått sin vilja igenom. För två månader sedan krävde företaget att Kommunal ska avsätta Reza Forghani som huvudskyddsombud.

I dag meddelade han Arbetsmiljöverket och Kommunal att han avgår.

– Det har varit en ära att jobba för bussförarna på Råsta, men det har kostat mig väldigt mycket. Jag orkar inte mer. Arbetskamraterna förstår mig. De har sett att jag har mått dåligt i ett par månader. Det svider i hjärtat, men jag var tvungen att fatta det här beslutet.

Det var de långa arbetspassen som orsakade närmast desperata protester från bussförarna i Råsta. På ett fackmöte i november reste sig den ena föraren efter den andra upp och sa att de inte orkar längre. Åtminstone 150 bussförare trängdes i matsalen på mötet.

Sedan följde några turbulenta månader när Arriva varnade bussförare till höger och vänster. Kommunal kontrade med att utnämna Arriva till ett fackföreningsfientligt företag.

Sedan dess har stämningen blivit bättre. Arriva har inte varnat en enda bussförare på två månader och de längsta arbetspassen har kortats till åtta och en halv timme.

– Men den segern varar inte för evigt. Arriva kommer att försöka gå tillbaka till det gamla, säger Reza Forghani.

Han tror inte att någon vill ta över som huvudskyddsombud, men han har inte dåligt samvete för att han avgår.

– Arbetskamraterna förstår mig. De har sett jag har mått dåligt i ett par månader.

Kommunal kräver Arriva på skadestånd för föreningsrättskränkning och kränkning av huvudskyddsombud. Det var fackets svar på Arrivas krav att Reza Forghani skulle avsättas.

– Men jag skulle önska stöd från Kommunal så att jag hade orkat fortsätta. Jag skulle vilja ha samtalshjälp av professionella inom facket – hjälp att orka med både arbetet som bussförare och mitt förtroendeuppdrag.

Reza Forghani har fortfarande två varningar hängande över sig. De flesta varningarna är borta efter lokala förhandlingar, men han och ytterligare ett skyddsombud har sina varningar kvar.

– Om de sparkar mig blir det inte lätt att hitta ett nytt jobb i och med att det har stått så mycket om mig i tidningarna.

Reza Forghani har varit huvudskyddsombud på Råsta i fem år. Problemen började när Arriva tog över i augusti förra året.

– Vi hade konflikter med arbetsgivarna förut också, men aldrig på det sättet som nu. Det gick att prata med dem.