Securitas ringde runt till behovs- och deltidsanställda på Arlanda och uppmanade dem att skriva upp sig för flera pass. Det hände i måndags, samma dag som Transport varslade om övertidsblockad.

Enligt Transport skulle de skriva upp sig för jobb mellan den 24 och 30 april, det vill säga från och med den första konfliktdagen. Detta enligt vad flera behovs- och deltidsanställda har berättat för facket.

– Vi kommer att utreda det här om och när konflikten drar i gång, säger Jerker Nilsson, ombudsman på Transport.

Därefter ska Transport besluta om det rör sig om ett brott mot blockadreglerna. I varslet drar Transport en gräns den 15 april. Efter detta datum får ingen ta på sig mer jobb.

Securitas presskontakt Ronny Fredriksson anser att företaget inte har brutit mot konfliktreglerna.

– Nej, men vi gör väl en arbetsgivartolkning. Varslet gäller från och med den 24 april. Transport anser att lagt schema den 15 april gäller. Den dagen lades varslet. Det innebär att frysningen av schemat inte föregicks av någon varseltid, säger han.

Han håller inte heller med om att Securitas ringde in fler behovs- och deltidsanställda än vanligt efter att varslet hade lagts i måndags.

– Vi ringde varken mer eller mindre än vanligt. Behovsanställda rullar runt i stor omfattning. Det dyker alltid upp extrabevakningar och tillfälliga uppdrag, säger Ronny Fredriksson.

Enligt honom finns det ”relativt många” behovsanställda i bevakningsbranschen.

Transport har varslat motparten Almega om övertidsblockad i bevakningsbranschen med start på onsdag.