Kommunals förtroendevalda tycker att det är rätt att ta strid för högre löner. Det är åtminstone svaret från sju fackligt aktiva landet runt.

– Det är rätt. Samtidigt är jag besviken över att arbetsgivarna tvingar oss att gå i strejk för skitpengar. Det visar hur de ser på vårt jobb. De som har de lägsta lönerna ska behöva strejka för en skitsumma. Det är trist. Hur ska jag kunna motivera unga människor att gå till ett jobb inom vård och omsorg? säger Agneta Nilsson, sektionsordförande i Piteå. Där ligger medellönen för en undersköterska på 22 000 kronor i månaden.

Knappt 50 mil söderut, i Nordanstig, är medellönen ett par hundralappar lägre. Anna Savolainen är vice ordförande i Kommunals sektion:

– Visst är det rätt att varsla. Många av våra medlemmar är lågavlönade och tjänar långt under 25 000 kronor. Men det gäller inte bara pengarna utan också våra arbetsvillkor. Delade turer är ett stort problem.

I Norrköping tjänar en undersköterska mellan 18 420 och 21 712 kronor. Eva Waller är ersättare i sektionsstyrelsen. Hon står bakom varslet:

– Det är den möjlighet vi har som facklig organisation när vi inte kommer överens i förhandlingarna. Vad ska vi annars göra?

I Eskilstuna tjänar en undersköterska 22 495 kronor i genomsnitt. Det gäller fast anställda. Timanställda och vikarier ligger lägre. Ove Timarson är huvudskyddsombud och försäkringsinformatör:

– Vi har nått vägs ände och tar till det vapen vi har. Det är aldrig roligt att ta till strejkvapnet, men vi ska använda när det behövs. Nu återstår att se om det går så långt att det blir strejk.

Han pekar på att striden gäller mer än pengar. Eskilstuna kommun har sagt upp arbetstidsavtalet med följd att de anställda har fått nya scheman. Delade turer blir vanligare – just det som Kommunal vill begränsa i årets avtalsrörelse.

Kommunal kräver 1 740 kronor mer på tre år. Industrinormen på 6,8 procent betyder drygt 1 500 kronor mer. Striden gäller drygt ett par hundralappar på tre år.

– Det är absolut rätt att ta en konflikt, men står vi verkligen så långt ifrån varandra? Vi pratar inte om särskilt mycket pengar, konstaterar Anette Andersson, sektionsordförande i Umeå.

Hon tycker som Mona Larsson-Törnqvist, verksamhetsansvarig i sektionen i Nyköping:

– Industrins avtal sätter normen enligt svenska modellen. Normeringen innebär mer till dem som tjänar under 25 000 kronor. Uppenbarligen tycker arbetsgivaren inte att vi är värda lika mycket som andra på arbetsmarknaden, resonerar Mona Larsson-Törnqvist.

Lill Andersson är sektionsordförande i Forshaga.

– Någon gång måste vi ta striden. Vi måste stå på oss och få upp våra löner, tycker hon.

Forshaga ligger i Värmland som ingår i Kommunals avdelning Västra Svealand tillsammans med Örebro län. I hela avdelningen är medellönen för en undersköterska 22 500 kronor och för ett vårdbiträde 21 000 kronor.