Klockan 17 i dag hade sju LO-förbund uttalat stöd för Kommunals kamp för 1 740 kronor mer på tre år.

– För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste det bli löneökningarna i kronor och inte i procent, säger ordförandena i 6 F-förbunden – Seko, Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Fastighets – i ett gemensamt uttalande.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia ställer också upp bakom Kommunal:

– Det är en självklarhet att vi i Hotell- och restaurangfacket ställer oss bakom det varsel som Kommunal idag har lagt.  Anställda inom den kommunala sektorn är många gånger kvinnor, bland annat undersköterskor, personliga assistenter och personal inom äldreomsorgen. Ska vi lyckas med att minska löneklyftorna mellan kvinnor och män krävs att dessa grupper får samma löneökningar i kronor räknat som övriga inom LO-samordningen har fått, säger hon i ett pressmeddelande.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström säger i ett pressmeddelande:

– Kommunal bör få samma löneökningar, räknat i kronor, som övriga inom LO-samordningen har fått. Det är skamligt hur arbetsgivarparten SKL har behandlat Kommunal i årets avtalsrörelse.