En ung kvinna sökte jobb på en konferensanläggning, och fick under anställningsintervjun höra att hon förväntades vara den rekryterande chefens fru, mormor och syster. DO stämmer nu arbetsgivaren för sexuella trakasserier.

Den 23-åriga kvinnan sökte i höstas jobb på en större konferensanläggning i Stockholm. Efter viss mejlkorrespondens fick hon besked att hon skulle få träffa chefen som ansvarar för rekrytering. Enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen uppskattar kvinnan att mannen är i 70-årsåldern.

Han berättar att han inte vill anställa ”våp”, vilket enligt honom 95 procent av alla kvinnor är. Han lägger till att dessa kvinnor endast behärskar tre saker: äta, föröka sig och sova. Under en rundvandring på anläggningen säger han att ser på de anställda som en familj, och att hon skulle få rollen som hans fru, mormor och syster.

Mannen återkommer till de 95 procenten. För i nästa mejl (som finns med som bevis till stämningen), vill han ha nästa möte på en restaurang eftersom ”95 procent av våpen vill komma till dukade bord”. Kvinnan svarar att hon inte är ett våp, utan kräver seriösa svar om anställningen.

När de möts återkommer han igen till andelen ”våp”. Han säger också att det kan bli aktuellt för kvinnan att gå hem till honom för att rasta hunden. Och att hon då inte ska bli förvånad om det ligger en naken 19-åring i mannens säng. Han säger dessutom att han inte skulle ha något emot samlag med kvinnan, men att samlag med anställda inte är så bra för att det förstör den sexuella spänningen.

Kvinnan mejlar mannen efter mötet och uppger att hon inte är intresserad av tjänsten. Kvinnan har sedan dess alltså vänt sig till DO, som stämmer arbetsgivaren till Arbetsdomstolen och kräver 125 000 kronor i ersättning till kvinnan.

– Sexuella trakasserier i samband med rekrytering är en allvarlig kränkning och ett stort problem. Som ung kvinna utan tidigare erfarenhet på arbetsmarknaden är man i en mycket utsatt position, och därför är detta ett viktigt ärende för oss att driva, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i en kommentar.

• Läs mer om vad du kan göra

FAKTA: Sextrakasserier

Enligt Arbetsmiljöverkets och SCB:s arbetsmiljöundersökning från 2011 uppger elva procent av kvinnorna och fem procent av männen att de utsatts för trakasserier på grund av kön från chefer eller arbetskamrater under det senaste året. Värst utsatta är yngre kvinnor mellan 16 och 29 år. Där har femton procent utsatts för trakasserier.