Foto: Louise Hårdstedt

Två priser och ett hedersutnämnande gick till Arbetet på fackförbundspressens egen Oscarsgala i kväll. Esref Okumus, Torun Carrfors och Erik Larsson heter pristagarna.

Esref Okumus gjorde förra årets avslöjande.

Han fick priset för sina artiklar om telejätten Turkcell som avlyssnar fackliga företrädare i Turkiet. De avlyssnade samtalen är åklagarnas enda bevismaterial i processer mot de fackliga, som döms till långa fängelsestraff. Telia Sonera är största ägaren i det turkiska

– Det bästa med priset är att våra kollegor i Turkiet får uppmärksamhet – både journalister och fackligt aktiva, säger han direkt efter prisutdelningen.

Ytterligare ett pris gick till en av Arbetets fasta krönikörer.

– Det känns roligt – men konstigt – att vinna journalistpris när man inte är journalist, säger Torun Carrfors just när hon fått beskedet att hon skrivit förra årets bästa kommenterande text i de fackliga tidningarna.

I krönikan berättar hon om sin vandring hemåt genom ett spöklikt Stockholm efter en bergochdalbanenatt i vården – och den texten är den Arbetetartikel som hittills har fått störst spridning på nätet. Den är helt enkelt mest läst, mest kommenterad, mest delad, mest bloggad och mest twittrad.

– Jag är ju själv sjuksköterska, berättar hon. Och jag har fått jättemycket kommentarer och uppmärksamhet för den här texten i mitt eget nätverk också. Och massor av patienter och anhöriga har också mejlat eller sökt upp mig på Facebook. Det är både konstigt och häftigt på en gång.

Hennes poetiska text slutar med en inbjudan till den som tycker att det är orimligt med nattöppna förskolor – att hänga med under ett skift på sjukhuset.

Erik Larsson har introducerat kartjournalistiken i svensk fackförbundspress. Han fick ett hedersomnämnande för Arbetets lönekarta.

På den kan du när som helst ange din lön – och jämföra den med andra i din bransch eller på din ort. Kartan finns på arbetet.se och hjälper dig hålla koll på din omvärld. Löneuppgifterna kan vara ett stöd i exempelvis lokala förhandlingar.

FOTNOT. Förutom äran får pristagarna 10 000 kronor vardera.