Foto: Janerik Henriksson

Kvinnan i centrum. Anders Ferbe, IF Metall (t v), har förhandlat klart. Nu börjar slutspurten för Annelie Nordström i Kommunal – med stöd från LO-basen Karl-Pettter Thorwaldsson och avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

 

Hela LO står bakom Kommunal. Det var budskapet på en presskonferens direkt efter LO-styrelsens möte i dag.

Symboliskt nog satt IF Metalls ordförande Anders Ferbe och Kommunals ordförande Annelie Nordström sida vid sida. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson underströk att en enig LO-styrelse står bakom kravet på löneökningar i kronor till dem som tjänar under 25 000 kronor.

– Vi är helt eniga om det, upprepade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

På torsdag fortsätter Kommunals förhandlingar med SKL om ett nytt avtal för drygt 350 000 anställda i kommuner och landsting. Kommunal kräver minst 1 740 kronor mer på tre år. För högt, anser SKL, och får stöd av Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth som hävdar att industrins löneökning i procent är det märke som gäller.

I dag upprepade LO ännu en gång att det finns två normer: 6,8 procent mer till dem som tjänar 25 000 kronor i månaden eller mer och 1 740 kronor mer till dem som tjänar mindre. Anders Ferbe underströk att IF Metall träffade ett avtal om krontalspåslag för sina lågavlönade medlemmar i tekobranschen.

– Det är viktigt för jämställdheten att avtalsområden med ett lågt löneläge får krontalspåslag. Vi är väl medvetna om att vi ger bort ett antal tiondelar till lågavlönade förbund på det viset, men jag tror att det är helt riktigt, sa Anders Ferbe.

Annelie Nordström underströk att de som tjänar sämst också har de sämsta villkoren i övrigt. Hon tog personliga assistenter som exempel. De har 14 dagars uppsägningstid i privata företag och det är förbättring som kom i senaste avtalet.

Det höll på att bli strejk på kuppen förra året när Kommunal krävde förlängd uppsägningstid från noll dagar till en månad. Till slut blev det två veckor.

Oron i Kommunal gäller att medlemmarna bara ska få 1 740 kronor mer till priset av sämre arbetsvillkor.

– Vi ska kunna få 1 740 kronor mer utan att behöva ”sälja” våra villkor i avtalen. Det är vi överens om mellan LO-förbunden, betonade Annelie Nordström.

Enigheten inom LO gäller alla låglöneförbund och två krav. Det andra är sex månaders föräldraledighet med betalning från arbetsgivaren.

– Vi är överens om att vi ska attackera de ojämlika lönerna på två fronter – med krontalspåslag för att inte kvinnors löner ska halka efter och genom att se till att föräldraledighet betyder ett mindre avbräck på lönen, sa Annelie Nordström.

Tidigare i dag varslade Målareförbundet om strejk på onsdag i nästa vecka. Varslet gäller ungefär 100 medlemmar på 20 arbetsplatser. En stridsfråga är lägstalönerna.

I morgon, tisdag, fattar Transports styrelse beslut om stridsåtgärder. Förbundet har strandat förhandlingarna om nya avtal för 42 000 åkerichaufförer och terminalarbetare samt 4 000 renhållningsarbetare.

Transport kräver ett ettårigt avtal och minst 860 mer i månaden.

– Man ska vara klar över att Transport i och med det här utmanar hela systemet och de överenskommelser som andra LO-förbund har träffat, säger Transports ordförande Lars Lindgren till Transportarbetaren.