Trots att tio Unionenmedlemmar på callcenterföretaget Focus CRS strejkat i drygt två veckor har deras arbetsgivare inte hört av sig.

Syftet med strejken är att förmå arbetsgivaren att teckna kollektivavtal. De anställda tjänar 85 kronor i timmen och har varken övertidsersättning, försäkringar eller inbetalningar till avtalspensionen.

Tidningen Kollega har pratat med en av de strejkande – Frida Niemi. Hon berättar att de strejkande ser till att det alltid finns två som står på vakt utanför arbetsplatsen på dagtid.

– Vi får fortfarande mycket stöd av andra, folk kommer med fikabröd tutar när de åker förbi och folk från andra fackförbund har också varit hit och hejat på oss. Och på Unionens Facebooksida har över 6000 gillat vår aktion, vilket är jäkligt mäktigt, säger hon till Kollega.

Focus CRS ligger i Fränsta väster om Sundsvall. Företaget har funnits där ett år. De anställda raggar kunder åt Peak Partners, som sysslar med finansiell rådgivning. Peak Partners äger också Focus CRS.

Frida Niemi säger att det är konstigt att Peak Partners som ger ekonomiska råd till folk inte har kollektivavtal och vettiga löner. Och Peak Partners ger råd om pensionssparande, men själva vill de inte betala in till sina anställdas avtalspensioner.

Det jobbar 18 personer på callcentret i Fränsta. Tio av dem strejkar. De övriga har fortsatt att arbeta.