Norska avtalsrörelsen blir allt hetare. Om inte någon uppgörelse nås innan måndag går 15 500 privatanställda ut i strejk.

Förhandlingarna om ett löneavtal mellan LO och arbetsgivarna NHO trasslar.

– Det har inte gått framåt alls. Vi har varslat om strejk, säger Øivind T. Hansen på LO.


I början av mars inleddes centrala förhandlingar men parterna kunde inte komma överens så den första april kopplades Riksmäklaren in. Än så länge finns ingen överenskommelse och LO höjde insatserna i onsdags då de kom med ett strejkvarsel. Även tjänstemannafacket YS har följt efter och varslat.

Den första strejkvågen utlöses på måndag då tidsfristen för mäklingsperioden löper ut.

Olje- och gasindustrin är orolig att 20 oljeplattformar kan drabbas av konflikten nästa vecka.

Industrin är den bransch som kan drabbas hårdast. Fellesförbundet inom LO har varslat 6 900 medlemmar. Flera andra förbund som bland annat organiserar anställda handel-, sjöfart- och transport har varslat.

Norska NHO säger att de vill ha en förändring på arbetsmarknaden.

– Vi vill ha ett trendbrott som innebär att löneutvecklingen hamnar mer i paritet med våra grannländer, säger Svein Oppegaard, NHO:s direktör och tillägger att löneökningarna borde ligga kring 2 procent om året istället för 4 procent som de höjdes med förra året.