Foto: Sandra Lund

Mirja Räihä sa i talarstolen att hon drar tillbaka kravet på lagstadgad heltid, eftersom det stod klart att hon inte hade kongressen med sig.

 

Rätt till heltid blir inte lag även om Socialdemokraterna vinner valet. Majoriteten på kongressen stöttade i stället partistyrelsens förslag om att lämna över frågan till parterna.

”Jag ger mig aldrig, men jag kommer aldrig få igenom det på den här kongressen”, säger Mirja Räihä, undersköterska, kommunalare från Stockholms arbetarekommun.

På förmiddagen stod Kommunals ordförande i fackförbundets monter på S-kongressen och talade om att hon ville se rätten till heltid inskriven i lagen om anställningsskydd, las. Men inte heller denna kongress blev det så.

När Mirja Räihä, undersköterska som jobbar fackligpolitiskt på Kommunal, och är partiombud för Stockholms stad här på kongressen, gick upp i talarstolen och skulle försvara sitt krav om lagstiftning, sa hon i stället att hon backar i sina krav.

– Jag kommer aldrig att ge mig. Men man märker redan i temagrupperna om man har kongressen med sig eller inte. Och jag hade aldrig fått igenom det.

Partistyrelsens förslag är att heltid ska vara norm, som i ”första hand ska lösas genom förhandlingar och avtal”. Enligt Mirja Räihä, som alltså suttit och diskuterat frågan i flera dagar i temagruppen, har flera fackliga hänvisat till det lagförslag som Socialdemokraterna tog fram när partiet regerade. Och som såväl fack som arbetsgivare ratade. Förslaget ansågs tandlöst.  Att gå avtalsvägen är något som även LO-kongressen ställde sig bakom förra året.

– Vi kan bli mycket bättre på det lokala fackligpolitiska planet. Nu måste vi se till att kommuner och landsting som styrs av Socialdemokrater verkligen ställer det som ett krav. De som jobbar för oss ska ha rätt till heltid.