Det blev ingen fajt om vinsterna i välfärden på S-kongressen. Åtminstone inte inför öppna dörrar. I stället blev en kompromiss som var klar tidigare än väntat, och debatten uteblev. Alla var nöjda. Utom Vårdföretagarna.

– Det är inte så stora skillnader mot partistyrelsens förslag, sa partisekreteraren Carin Jämtin under en pressträff på fredagseftermiddagen.

Men den innehåller skarpare skrivningar än tidigare. Som skrivs in i partiets så kallade Framtidskontrakt, Socialdemokraternas politiska prioriteringar under de närmaste åren. ”Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden” står det bland annat. Liksom att kommuner och landsting får rätt att bestämma om att upphandlingar enbart ska rikta sig till non profit-aktörer. Och att kommunerna får ett slags veto när någon vill etablera en ny friskola. I dag har kommunen bara rätt att yttra sig.

Exakt hur stora skillnaderna blir återstår så klart att se. Det kräver till exempel en valseger för Socialdemokraterna. Men, den kanske viktigaste frågan för Stefan Löfven, var en enad kongress. Och gladast av alla var kanske just Stefan Löfven.

”Debatten” var mer samkväm. Som någon twittrade: Välfärdsdebatten är en som en lång rad tacktal på Oscarsgalan. Bifall på bifall. Även från Stockholms arbetarekommun, och den kanske främste kritikern av vinster i välfärden, Daniel Suhonen.

– Det här är inget slutgiltigt beslut men ett första steget mot att begränsa vinster i välfärden. Det är ganska fint att vi närmat oss varandra. Det som återstår, det återstår, sa han från talarstolen.

Mindre nöjda var dock Vårdföretagarna som hade en monter i mässhallen på kongressalen.

– Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år. Det riskerar att leda till att lokala politiker godtyckligt begränsar eller stoppar valfriheten i vården, säger Håkan Tenelius,

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, ställer sig däremot till den nöjda skaran. Även om fackens förslag gick längre.

– Det är konkret förslag på vinstbegränsning. Har man riktlinjer om bemanningen inom äldreomsorgen är det i sig vinstbegränsande eftersom personalen är en sådan stor del av kostnaden, säger han.

 

Här kan du läsa det nya förslaget i sin helhet.