Nätverket Välfärd utan vinst är på ett hörn och startar den nya folkkampanjen för gemensam välfärd. Bilden togs vid en demonstration i Stockholm i december förra året.

Foto: Claudio Bresciani

Nätverket Välfärd utan vinst är med på ett hörn och startar den nya folkkampanjen för gemensam välfärd. Bilden togs vid en demonstration i Stockholm i december förra året.

 

I dag, dagen innan s-kongressen röstar om vinst i välfärden, startar en ny folkkampanj för gemensam välfärd.

Folkkampanjen vill göra den 21 september till en landsomfattande manifestationsdag bakom krav som ”nej till vinst i välfärden” och ”stoppa nedskärningarna”. Då är det ett år kvar till valet.

– Vi vill i god tid före valet dra igång en kampanj för att bevara den gemensamma välfärd som finns. Det finns fortfarande ganska mycket kvar att rasera. Vi vill göra en valfråga av att bevara gemensam välfärd, säger Peter Emsheimer i nätverket Gemensam Välfärd, som finns i Stockholm och Göteborg och har medlemmar i Malmö och Uppsala.

Ytterligare två nätverk, Rädda Vården i Malmö och Välfärd utan vinst, som finns i Stockholm och på ytterligare några platser, har startat den nya folkkampanjen.

– Vi räknar med att initiativet kommer att spridas över landet och att det startar nya nätverk på fler platser, berättar Arne Johansson, en av de aktiva bakom folkkampanjen.

Den nya folkkampanjen har kokat ned budskapet till tre krav som ska framföras i demonstrationer över hela landet den 21 september. Utöver nej till vinst och stopp för nedskärningar är det tredje kravet: ”Försvara och utveckla den gemensamma välfärden”.

Utöver Malmö finns Rädda Vården även i Landskrona och Lund. I dessa tre städer anordnades demonstrationer i protest mot nedskärningarna i vården i mars. Dessutom var det demonstrationer i ytterligare fyra skånska städer i mars. Lokala nätverk låg bakom.

– Jag tror att det finns väldigt goda möjligheter att samla många skåningar till demonstrationer den 21 september. Kraven då är i princip de samma som vi har i Skåne – även om vårt fokus i första hand har legat på vården, säger Sten Axelsson Fisk i nätverket Rädda Vården i Malmö.