Vart på jorden man än vänder öronen så finns där ett musikcentrum (som man inte hade en aning om, kan tilläggas). T ex Bogotá, huvudstaden i Colombia. De välkända colombianska musikerna Eblis Álvarez, elgitarr, Mario Galeano, elbas, och Pedro Ojeda, trummor, har bildat vad som brukade kallas en supergrupp. Typ när Eric Clapton, Jack Bruce och Ginger Baker startade The Cream på 60-talet. Los Pirañas (nästan) instrumentala musik påminner lite om Creams bluesrock men kan också låta som modern hårdrock och frispräckande jazz. Fast ju mer jag lyssnar, desto tydligare hörs det att musiken både gräver sig bakåt genom historien och spelar där den så att säga spelar. Koklockans ljusa, snabba rytmer måste vara cumbia, inslag av salsa och, läser jag mig till, den afro-indianska musikblandningen champeta. Los Pirañas lånar dessutom rytmer och toner från Karibien och Afrika. Genre: cumbia-punk, electro tropical, tropical noise eller nyfolkligt från dagens Colombia.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Toma Tu Jabón Kapax

Artist: Los Pirañas
Skivmärke: Vampisoul

 

Albumet Toma Tu Jabón Kapax med Los Pirañas finns på Spotify.

På YouTube finns en tecknad musikvideo till ”Monstruo Prometedor (Homenaje al manzano)”, en av låtarna på albumet. Kolla de tecknade händerna som slår snabb-snabb-snabba cumbia-rytmer på koklockan!
På YouTube kan man också se och höra en hel konsert med Los Pirañas från en festival i Bogotá under september 2011. Publiken skymmer tyvärr scenen men  ljudet är bra.

Om du – liksom jag – lockas att höra mer rockig folklig musik från dagens Colombia så lyssna t ex på albumet Desesperanza med gruppen Meridian Brothers (där alla i Los Pirañas också är medlemmar). Finns på Spotify.
nLyssna även på gruppen Frente Cumbiero (ledd av Mario Galeano från Los Pirañas) i samarbete med dub-mixaren Mad Professor. Finns på Spotify.
Mario Galeano (från Los Pirañas) är också en av dem som står bakom projektet/gruppen Óndatropica. Hör på Spotify.
Sidestepper är ännu en grupp – eller snarare ett projekt – med nutidsfolklig musik från Colombia. Albumet The Buena Vibra Sound System finns på Spotify.

På nätsidan för The Quietus finns ett utdrag ur boken Sounds & Colours: Colombia av Russ Slater. Intressant att läsa en intervju där elgitarristen Eblis Javier Álvarez berättar om sig själv, grupperna han spelar med och dagens musik i Colombia.