Fack och arbetsgivare inom industrin fortsätter sina avtalsdiskussioner i dag, måndag under opos ledning. Förhoppningen är att bli klara med nya avtal snabbt.

– Vi kör på med högvarv. Det är ett hårt tryck. Vi vill komma till skott så snart som möjligt, säger Lars Ankarfjäll, pressombudsman hos IF Metall.

I går natt sa industrifacken nej till den slutliga hemställan från de opartiska ordförandena. Avtalsförslaget innebär en kostnadsökning på 6,6 procent under tre år. Huvuddelen av det, 6 procent är löneökningar. Facken tycker nivån är för låg och alla saknar även en utbyggnad av föräldraledigheten i avtal.

Jonas Cohen, pressansvarig hos Teknikföretagen, säger att Socialdemokraternas kongress som börjar på onsdag kan bidra till att skynda på avtalsförhandlingarna.

– Jag har dock inte en susning om hur lång tid det kommer ta, säger Jonas Cohen.

Under dagen har opo träffat alla fack och alla arbetsgivarorganisationer. Klockan halv fyra startar de partsgemensamma överläggningarna, som innebär att företrädarna  samt opo träffas för att diskutera.

Svenskt Näringsliv och LO förhandlar parallellt om förändringar av avtalsförsäkringarna och om ett nytt system för föräldrapenningtillägg och ekonomisk stöd till föräldralediga under längre tid. De nådde inget resultat i går kväll och har återupptagit sina diskussioner i dag måndag.

Enligt uppgift har facket bett sina delegationer vara beredda från klockan 12, vilket betyder att facket åtminstone hoppas att det ska finnas något att ta ställning till under eftermiddagen.