Slutbudet från opo dröjer. IF Metall, GS och Livs skickar hem sina avtalsdelegationer. LO och Svenskt Näringsliv är inte färdiga med förhandlingarna om föräldralön och avtalsförsäkringar.

– LO och Svenskt Näringsliv måste vara klara innan det kan bli en slutgiltig hemställan. För vi ska ha med föräldrapenningstillägget och ändringarna av avtalsförsäkringarna i ett nytt avtal, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare hos GS.

När GS skickade hem sina avtalsdelegationer hänvisade de också till att parterna i industrin står så långt ifrån varandra. Och det är framför allt lönenivåerna som fack och arbetsgivare inte kan komma överens om. GS skriver i ett pressmeddelande att arbetsgivarna inte vill höja lönerna till en rimlig nivå.

I hemställan från opo som arbetsgivarna sa ja till låg avtalsvärdet under tre år på 6 procent och det är från den nivån facken vill ha en rejäl höjning.

– Ingen blir lycklig av att sitta här i påskhelgen, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson och berättar att Livs avtalsdelegation åker hem idag och imorgon.

På eftermiddagen beslutade även IF Metall att skicka hem sina sju delegationer. Det betyder att facken inte väntar sig något slutbud från opo de närmaste dagarna.

LO och Svenskt Näringsliv har förhandlat i dag. Diskussionerna beskrivs som tröga. Svenskt Näringslivs Christer Ågren vill inte berätta när förhandlingarna ska fortsätta. Enligt andra finns det dock ett förslag om att parterna ska ses nästa gång på påskdagen, som är på söndag. Om det stämmer kan en slutgiltig hemställan som tidigast komma på söndagskväll eller på måndag.