Under 2012 gick en varselvåg över hela landet, arbetslösheten ökade och tillflödet av nya arbetstillfällen sinade. Byggsektorn är en av de branscher som har drabbats allra hårdast. Årets avtalsrörelse har tagit avstamp i ett dystert konjunkturläge där arbetsmarknadens parter ska förhandla fram kollektivavtal för 2,6 miljoner arbetstagare.

Det här är en tid då vi alla måste bidra för att landets ekonomi ska komma på fötter igen. Därför är det skrämmande att fackförbunden inom byggsektorn inte inser det allvarliga i situationen utan i stället varslar och hotar om kostnadsdrivande strejker. Varsel som läggs samtidigt som siffror från Konjunkturinstitutet pekar mot ytterligare personalnedskärningar inom byggsektorn. Den nu pågående avtalsrörelsen kan lägga på nya bördor på företagen, göra det ännu dyrare att anställa och minska marginalerna för nya investeringar och satsningar.

Förra året drabbades PLR:s medlemsföretag hårt av Byggnads strejk och inte minst därför hade vi hoppats att årets avtalsrörelse skulle resultera i ansvarsfulla avtal som är anpassade till konjunkturläget och företagens förutsättningar. Men om Byggnads tvingar ut sina medlemmar i en omfattande strejk i det här läget, kan det resultera i att dessa byggarbetare inte har några jobb att återvända till när strejken sedan är över. Vi förvånas över att Byggnads inte bryr sig om att jobben riskerar att försvinna.

Företagen i den svenska byggindustrin har märkt av en allt hårdare konkurrens från internationella aktörer. Och eftersom de fackliga kraven innebär höga löneökningar kommer detta att sätta en ännu högre press på våra medlemsföretag och på övriga byggföretag i landet. De begärda lönenivåerna är väsentligt högre än det senaste avtalet och detta trots att det ekonomiska läget nu är mer bekymmersamt än då. LO menar trots det att deras krav är i ”samklang med svensk ekonomi”. En bedömning som alltså inte ens delas av deras egna ekonomer, vilka bedömer att ekonomin kommer att växa med bara 1,4 procent i år.

Sveriges ekonomi står inför ett vägval. Avtalsrörelsen kan antingen bidra till att bygga ett starkt Sverige som står robust i såväl medgång som nedgång. Då måste alla ta sitt ansvar. Löneutvecklingen måste vara i harmoni med omvärlden och företagens förutsättningar. Vi måste ta vår utgångspunkt i alla de prognoser, bedömningar och analyser av det ekonomiska läget som finns. Den tydliga bild av lågkonjunkturen som visas där måste tas på allvar. En kommande bräcklig och osäker återhämtning får inte sättas på spel.

Alternativet är att facken får sin vilja igenom med resultatet att det blir väsentligt dyrare att anställa. Att på det sättet kraftigt öka företagens kostnader kommer att förvärra och förlänga uppförsbacken från lågkonjunkturens botten.

Vi har aldrig påstått att vi vill sänka lönerna. Vi tycker däremot att en modern bransch borde ha ett modernt lönesystem medan Byggnads kämpar för att behålla ett lönesystem som är ålderdomligt.

Den redan varslade strejken beräknas kosta samhället 200 miljoner kronor om dagen. Långt över 200 arbetsplatser och upp mot 6 000 yrkesarbetare kommer att direkt beröras av en strejk. Det innebär stillastående byggarbetsplatser och tusentals andra medarbetare som inte heller kan sköta sina jobb. Vanliga människor drabbas när bostäder, sjukhus och skolor försenas. En stor del av Sveriges byggsektor kommer att stanna av helt, mindre byggbolag kommer att gå i konkurs medan det blir samhället som får stå för notan för Byggnads strejk.

Thomas Dahlberg
vd Plåtslageriernas Riksförbund

Henrik Boman
chefsjurist och förhandlingschef, Plåtslageriernas Riksförbund