Oljemålningen ”420 m nivån LKAB gruvan” från 1964 av Fred Andersson var ett av de verk som skänktes för att finansiera gruvarbetarnas strejkfond, och som nu finns att beskåda på Tensta Konsthall.

Jag fick se och höra en återuppstånden Sara Lidman. Samma frisyr, samma kläder, samma min, samma engagemang. Nästan samma blick. Det enda som skilde lite från originalet var kroppshållningen, som jag minns som offensivare. Det var skådespelerskan Cecilia Nilsson, guldbaggebelönad förra året, nu aktuell i Den goda människan på Teater Reflex, som framförde Saras tal till de strejkande gruvarbetarna i Malmfälten 1969, som avslutades med en gåva på 10.000 till strejkfonden.

Tensta Konsthall har nämligen lånat in den samling av konst som skänktes till de strejkande, och som nu förvaras i Gällivare. Namn i högsta klass (Amelin, Derkert, Berta Hansson, Torsten Renqvist) och ett intressant urval samtida radikaler. Kring detta anordnas filmvisningar och seminarier på temat ”Vad hände med strejkkonsten?”. Kurator är Ingela Johansson, som gör så mycket för förståelsen av sjuttitalets politiska konst. Läs mer på Tensta Konsthalls hemsida!

Einar Forseth donerade akvarellen ”Från Luleälv, studie, Från Norrlandsfjällen och skogen (1942–1943)…

…och skrev längst ner: ”Värde minst 800:- / Till Gruvarbetarna i Kiruna Jan 1970 / Tyvärr en mkt blygsam gåva beroende på kort tid. EFo”

Läs mer:

Thomas Olssons referat från en sammankomst på Konsthall C, innanför samma projekt av Ingela Johansson.