Miljöpartiet och regeringen är på kollisionskurs om migrationspolitiken. Efter polisens jakt efter papperslösa i tunnelbanan hotar MP att hoppa av samarbetet.

Att regeringen inte är beredd att ändra på innebörden i ”särskilt ömmande omständigheter” för att få stanna i Sverige, vilket den avtalat med MP om, är ett annat skäl, säger språkröret Gustav Fridolin till Dagens Nyheter.

Varningen kom efter ett möte med MP:s styrelse på onsdagskvällen.

Det finns även meningsskiljaktigheter om att förändra systemet för arbetskraftsinvandring.

I en riksdagsdebatt i februari om arbetskraftsinvandring som begärts av Sverigedemokraterna var den moderata migrationsministern Tobias Billström öppen för återkalla arbetstillstånd.

– Om man vid en kontroll av Migrationsverket upptäcker att det förekommer en situation där löner och försäkringsvillkor inte är i linje med vad man erbjudit, så ska man kunna återkalla tillståndet, sa han.

Efter den senaste tidens rapporter om missbruk, där arbetstagare utnyttjas i närmast slavliknande förhållanden, så kräver också MP skärpta regler. Men de ville inte Billström ta ställning till.
Beskedet kom i samband med riksdagens särskilda debatt om arbetskraftsinvandring som begärts av Sverigedemokraterna.

Förslaget ska nu förhandlas med Miljöpartiet, som står bakom de nya reglerna för arbetskraftsinvandring som infördes 2008.

Efter den senaste tidens rapporter om missbruk, där arbetstagare utnyttjas i närmast slavliknande förhållanden, så kräver också MP skärpta regler. Men de ville inte Billström ta ställning till.

– Vi har för vana att inte diskutera via medierna utan gör det direkt med vår samarbetspartner, sade han.

MP vill införa såväl förhands- som efterhandskontroller av arbetsgivare för att se till att de erbjudanden som legat till grund för tillståndet också fullföljs.

Både regeringen och MP fick hård kritik av oppositionen.

– Sverige ska vara ett öppet land, men vi behöver inte jobbtrafficking och lönedumpning och skamlöst utnyttjande av människor.

Regeringen har riggat ett system som gör det mycket enkelt att utnyttja människor under otillständiga villkor, sade Ylva Johansson (S).

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hävdade att de ”extremt liberala” reglerna tränger undan svenskars möjlighet att få jobb.

– För att lösa problemen på arbetsmarknaden bör först och främst den inhemska befolkningen utbildas och omskolas, sade Karlsson, som vill se en central behovsprövning.

Efteråt framhöll han dock att partiet är berett att stödja förslag i riksdagen om skärpt kontroll och hårdare regler av det slag som MP vill ha.

Arbetet