Vattenfall och Saab, så lyckades regeringen avskaffa våra jobb
2 500 personer får gå de närmaste två åren när Vattenfall ska spara 4,5 miljarder kronor. Få kan undgå att lägga samman detta besked med Nuon-affärens totala fiasko.
Utan att tveka och utan att lägga någon vikt vid de expertutlåtanden som varnade för att statliga Vattenfall var på väg att betala ett enorm överpris för det holländska energibolaget Nuon beslöt alliansregeringen att dra på spenderbyxor av gigantisk storlek och köpa Nuon för 97 miljarder kronor.
Ett värde som befanns – som experterna redan i förväg varnade för – miljardtals kronor för högt.
Nu har mycket riktigt Nuons värde skrivits ned med 15 miljarder kronor.
Det som de svenska skattebetalarna fick för att lägga ut dessa 15 miljarder var alltså även i kalla bokslutsiffror endast luft och ingenting annat än luft.
Mycket tyder på att luftfickor finns kvar i företaget som svenskarna köpte och vi får säkert se ytterligare förmodade tillgångar förvandlas till vad de egentligen är – luft.
Nu när detta faktum den senaste tiden nästan övertydligt har dragits fram i media väljer alliansens politiker att vägra svara på varför de genomförde affären trots varningarna. Likt skolbarn pekar de urskuldande på varandra för att undgå mediernas blickar.
Som om de alla var fostrade i Björklunds plastskolor.
Naturligtvis får ändå dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), ta på sig ett extra stort ansvar.
Maud Olofsson är samma näringsminister som när SAAB kunde ha räddats kvar i svensk ägo genom ett tillskott av tre miljarder kronor ur statens kassa avfärdade denna räddningsaktion med orden ”staten ska inte agera biltillverkare”.
Det blev inget stöd till Saab, konkursen var ett faktum – och jobben försvann.
Efter att ha skjutit jobben på Saab i sank betalar Maud Olofsson därefter alltså gladeligen ut 15 miljarder för mycket, det vill säga fem gånger den summa som skulle ha räddat Saab, för att köpa – luft.
Resultatet ser vi nu.
2 500 personer ska bort från Vattenfall för att rädda tillbaka 4,5 miljarder av de 15 miljarder kronor som Maud Olofsson slängt bort.
Maud Olofsson gör snart anspråk på att vara den näringsminister som genom egen handlingskraft lyckades avveckla flest svenska arbetstillfällen under sin mandatperiod.