Omkring 80 kambodjanska textilarbetare började hungerstrejka i dag, torsdag. De vill att svenska Hennes & Mauritz (H&M) och amerikanska detaljhandelsjätten Walmart betalar löner på motsvarande nära 1,3 miljoner kronor de inte fått sedan deras arbetsgivare lagt ner verksamheten.

– De kommer att fortsätta tills frågan är löst av H&M och Walmart, säger Tola Moeun på människorättsorganisationen CLEC i Kambodja till TT.

Men H&M förnekar ansvar.

Företaget uppger att det inte godkänt att tillverkningen av dess produkter har lagts ut på det aktuella företaget, Kingsland Garment. Vidare säger H&M i ett pressmeddelande att Kingsland fått lagstadgat betalt av H&M:s egentlige leverantör för produkterna.

Det är alltså Kingslands ägare som ansvarar för att betala ut lönerna och att hitta en lösning som följer kambodjansk lag, skriver H&M.

Samtidigt uppger H&M att dess produkter tillverkades hos Kingsland i juni och juli i fjol, och att H&M för en diskussion med sina underleverantörer om hur de ska uppfylla sitt ansvar för alla eventuella affärer de haft med Kingsland efter juli månad.

Enligt Tola Moeun är det cirka 200 arbetare som kräver pengarna. Kingsland, som totalt sysselsatte cirka 700 personer, lade ner sin verksamhet under andra halvan av fjolåret.

– De har gått månader utan lön. De har inga pengar och många har lånat bara för att kunna leva.

Tola Moeun uppger att arbetarna tidigare blockerat vägar och skrivit petitioner till de svenska och amerikanska ambassaderna.

– Nu känner de att de inte har några alternativ annat än att hungerstrejka.

Problemen ska diskuteras vid ett möte i Phnom Pehn på fredagen. Där ska representanter för H&M, Walmart, arbetarna, leverantörerna och olika regeringsorgan delta.

Tola Moeun avfärdar H&M:s invändning om att företaget betalat sin egentliga leverantör. H&M:s uppförandekod säger tydligt att företaget har ett ansvar för arbetare vid sina leverantörer och det spelar ingen roll om H & M visste att produkterna tillverkades hos Kingsland, säger han.