Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Bara 22 av 64 fick mer personal

64 av 94 äldreboenden fick kritik för underbemanning. Bara 22 har fått mer personal. Men alla har godkänts av Socialstyrelsen. Det visar KA:s granskning två år efter skandalen i Piteå.

Hösten 2010 avslöjades att äldre lämnades ensamma nattetid på låsta demensenheter runt om i landet. Socialstyrelsens inspektörer slog fast att 64; det vill säga nära sju av tio boenden (se fotnot) hade för lite personal för att garantera de äldres trygghet och säkerhet.

Två år senare har alla kommuner och privata vårdföretag fått grönt ljus av Socialstyrelsen. Men Kommunalarbetarens enkät med samtliga 94 granskade boenden visar att det inte blev så många fler händer i vården. Bara 34 procent, eller 22 stycken av de 64 kritiserade boenden, har höjt sin grundbemanning på natten.
Socialstyrelsen har gjort en egen sammanfattning av de åtgärder som kommunerna gjort för att få godkänt. I den står att 25 av 94 boenden förstärkt bemanningen. Men när Kommunalarbetaren granskar åtgärderna närmare visar det sig att det sällan handlar om nyanställningar. Snarare en beredskap att sätta in extrapersonal vid behov.
– Man kan säga att de har vidtagit olika åtgärder för att se över bemanningen, medger Anita Bashar Aréen, handläggare på Socialstyrelsen som gjort sammanställningen.

När KA pratar med undersköterskor på ett tiotal boenden som fått godkänt, står det också klart att demensavdelningar fortfarande lämnas obevakade under delar av natten. Ofta har de anställda fått instruktioner om att en person alltid ska sitta på boendets demensenhet, men bemanningen räcker inte.
– Vi cirkulerar, men vi tvingas prioritera för vi är inte personal som täcker att vi kan vara en på varje våning, säger  Britt Andersson, arbetsplatsombud på Klockarhöjdens äldreboende i Skellefteå.

Många kommuner har enligt Socialstyrelsen hanterat kritiken genom att använda sig av praktiska lösningar, som nya typer av lås som de äldre kan öppna själva, och larmanordningar.
– Vi märker att larmsituationen är en enorm stressfaktor på äldreboenden, både på dagen och natten, säger Åsa Sjöström Ross, inspektör på Arbetsmiljöverket i Luleå.
– Det måste vara oerhört jobbigt att försöka ta hand om de gamlas oro och samtidigt höra alla larm som man inte hinner med.

Fotnot: Socialstyrelsen har räknat fel. Det var 64 boenden, inte 54, som de sa från början, som fick kritik för bemanningen.