Socialstyrelsen har beslutat att ändra sina föreskrifter om basal hygien. Samma stränga regler som i dag gäller inom sjukvården ska också gälla i hemtjänsten.

– Många äldre människor rör sig i dag frekvent mellan sjukvården och olika former av omsorg. Därför finns det väldigt stora risker för smittöverföring, säger Inger Riesenfeld-Örn, läkare på enheten för hälsoskydd och smittskydd, som tagit fram förslaget till nya de nya föreskrifterna.

Förslaget, som är ute på remiss, berör cirka 200 000 anställda inom hemtjänsten och särskilda boenden i kommunal och privat regi.

De nya reglerna innebär bland att personalen inte får använda sina privata kläder i arbetet.

De ska ha kortärmade arbetskläder som enbart används på arbetsplatsen. Kläderna ska bytas dagligen eller oftare om det behövs.

Dessutom ska händer och underarmar hållas fria från armbandsur, smycken, lösnaglar eller motsvarande.

Plastförkläde eller motsvarande skyddskläder ska användas utanpå arbetskläderna om det finns risk för kontakt med kroppsvätskor.

– Det är viktigt att den som får hjälp och omsorg inte blir smittad på grund av den hjälpen, säger Inger Riesenfeld-Örn. Personalen kan föra smitta från en person som de hjälper till en annan om de inte följer hygienrutinerna.

Redan när reglerna om basal hygien inom sjukvården fastställdes 2007 förslogs att dessa även skulle gälla äldreomsorgen. Men på grund av brådska med att ta fram krav för hälso- och sjukvården avstod man då från att gå vidare med detta förslag.

Sedan dess har smittspridningen inom äldreomsorgen ökat, menar Socialstyrelsen. Framför allt spridningen av antibiotikaresistenta bakterier.

Alla resistenta bakterier har myndigheten inte koll på, men en del av dem är anmälningspliktiga, och av den sammanställning som görs av Smittskyddsinstitutet på nationell nivå årligen framgår att spridningen ökar.

– Det har varit anmälningar från särskilda boenden. Oftast handlar det om resistenta bakterier eftersom det är lättare att upptäcka dem. Det har till exempel visat sig att tre boende haft samma MRSA, en bakterie som är motståndskraftig mot vanlig antibiotika.