Om sex veckor ska Socialdemokraterna ge besked om vinster i välfärden. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, tror att det blir en kompromiss på partikongressen i Göteborg.

– Om partiet inte enas på kongressen försvårar det avsevärt möjligheterna till ett regeringsskifte 2014. Därför finns det kompromissvilja på båda sidor. Debatten mynnar ut i en kompromiss som Stefan Löfven kan känna sig relativt bekväm med som partiledare, tror Ulf Bjereld.

På DN debatt i måndags skrev Daniel Suhonen och Dany Kessel på tankesmedjan Katalys, som fem LO-förbund står bakom, att de rödgröna kan vinna valet på ett förslag som effektivt stoppar eller reglerar vinsterna i välfärden.

Åtta av tio svenskar vill att vinster ska återinvesteras i välfärden – inte delas ut till ägarna, enligt en opinionsmätning av Novus i maj 2012.
Men Ulf Bjereld tror inte vinster i välfärden avgör valet.

– Om du frågar väljarna säger de nej till vinst i välfärden, men frågan är inte så viktig att den avgör deras partival. Vänsterpartiet har profilerat sig starkt i frågan, men belönas inte av väljarna för det.

I januari kom LO med sitt förslag om vinstbegränsning och en ny sorts icke vinstdrivna bolag, samhällsbolag, för privata aktörer i välfärden – men med ett kryphål: Kommuner och landsting får göra undantag från reglerna både om vinstbegränsning och samhällsbolag.
Socialdemokraternas partistyrelse vill också begränsa vinsterna, men går inte lika långt som LO. Ingen vinst på bekostnad av kvaliteten, är förslaget.

– Både LO och partistyrelsen markerar sina positioner, men utan att stänga dörren för en kompromiss, anser Ulf Bjereld.

Han tror inte att ombuden kommer att rösta igenom partistyrelsens förslag rakt av. Det blir några ändringar här och där för att gå kritikerna till mötes. Partistyrelsen ska navigera mellan höger och vänster utan att reta upp radikalerna i Skåne eller valfrihetsivrarna i Stockholms län.

– Det här är en klassisk fråga och skiljelinjerna följer den gängse vänster-höger-dimensionen, säger Ulf Bjureld.

Fakta

175 motioner till S-kongressen handlar om välfärden. Mer än hälften kommer från arbetarkommuner eller partidistrikt som vill ha en icke-vinstprincip i välfärden. Parti­styrelsen vill i stället begränsa vinsterna med skärpta regler. Minst ett tiotal motioner vill avskaffa lagen om valfrihet (lov). Några vill ha lagar för att skydda offentlig egendom.