Allt fler kontorsanställda överger kontoret, enligt en ny rapport. Arbetsplatsen har fått en ny innebörd för yngre generationer, som jobbar där de är – på resande fot, hemma eller ute på caféet.

– Det är hög tid att se över strategierna för hur lokaler och kontor ska hanteras i framtiden, säger Marie Cronström, chef för Corporate solutions på fastighetsrådgivaren Jones lang la salle som varit med och gjort en global undersökning om kontorsmarknaden.

Mer än var fjärde anställd tillbringar minst två dagar per vecka utanför kontoret enligt undersökningen. En siffra som dessutom ökar stadigt. Detta ger helt nya förutsättningar för morgondagens arbetsplatser, menar företaget.

– Arbetsplatsen är inte lika statisk längre. Världen förändras hela tiden och man måste själv vara förändrlig, flexible för att kunna hänga med.

Det finns många skäl till att arbetsplatsen tvingas ut från det traditionella kontoret, berättar Marie Cronström. Bland annat den ekonomiska osäkerheten i Europa och världen samt den allt hårdare konkurrensen. Men den starkaste drivkraften är den yngre generationens totalt nya syn på vad en arbetsplats är. Unga jobbar där de är, och ny teknik med mobilt Internet som plattform ger helt nya förutsättningar för grupparbete, diskussion och även traditionella arbetsuppgifter.

Det gäller förstås bara vissa arbeten, en bagare kommer fortfarande att behöva sin ugn för att kunna baka bröd och en metallare sitt löpande band för att skruva ihop en bil.

Men just kontorsfolk mår bättre av att kunna jobba var, när och hur som helst. Det har gjorts mätningar som styrker det, hävdar Marie Cronström.

– Och det är mycket naturligt. På dagis och i skolan rör vi oss hela tiden, men när vi kommer till arbetsplatsen sitter vi fast vid skrivbordet.