Klubben för de bemanningsanställda på Volvo Personvagnar i Göteborg kommer att upplösas. Hela styrelsen och större delen av klubbens medlemmar förlorar sina jobb.

Klubben hade bara funnits några veckor när varslen kom och nu har de allra flesta av Lernias bemanningsanställda slutat på Volvo och på Lernia. Det är 200 som sagts upp. Kvar på Volvo är 36 av de inhyrda från Lernia.

–      Jag slutade i förra veckan. Jag monterade bland annat säten på slutmonteringen, säger Bobo Malmström, som var sekreterare i klubbstyrelsen.

Han reagerar på att det är Lernia som säger upp när Volvo inte längre vill ha de bemanningsanställda. Han hänvisar till att bemanningsföretag brukar säga att en fördel är att det finns andra uppdrag för de bemanningsanställda om jobbet tar slut hos en uppdragsgivare.

Sammanlagt fanns klubben i två månader. Bobo Malmström tycker det är tråkigt att den försvinner och  berättar att Facebook-gruppen och nätverket för bemanningsanställda kommer att finnas kvar.

–      Det mest inspirerande och det viktigaste med klubben var att arbetskamrater som varit tysta i två år började säga ifrån, säger Bobo Malmström.

När klubben bildades var det flera frågor som styrelsen lyfte fram. En av dem var att de bemanningsanställda skulle slippa ha begagnade skyddsskor. I en enkät hade medlemmarna i klubben prioriterat anställningsskydd och säkerhet på jobbet. Och då förklarade företrädare för styrelsen att de bemanningsanställda helt saknar anställningstrygghet där de arbetar. De kan flyttas utan saklig grund.

–      Anställningsformen bygger på att inhyrda ska känna sig osäkra och då ställer man färre krav på arbetsmiljön. Enda lösningen är att facket ser till att få bort osäkerheten, säger Bobo Malmström.