Robert Johansson skriver att Saco studentråds förslag om ett matchningslån för nyexaminerade akademiker är en dålig lösning på matchningsproblemet. Vi håller med om att den dåliga matchningen på arbetsmarknaden leder till kostnader för individen och för samhället som ska bäras gemensamt. Därefter når vi skilda slutsatser.

Robert Johansson ifrågasätter två delar av matchningslånet: att det inte kvalificerar studenter till a-kassan, samt att ersättningen är ett lån. Jag vill förtydliga hur vi har tänkt.

Först och främst: Frågan om studenternas relation till a-kassan är komplicerad, och det finns argument både för och mot ett studerandevillkor. I den mån ett studentmedlemskap i a-kassan kan stärka studielinjen är vi positiva till det. Men det är riktigt att studerandevillkoret inte berördes i det förslag som Robert Johansson syftar på.

Det tidigare studerandevillkoret i a-kassan hade en karenstid på tre månader, då man ändå inte fick stöd från det allmänna. Vi hade exakt samma situation som i dag är problematisk – de som inte kunde svälta sig igenom tre månader var tvungna att ta första bästa jobb för en försörjning.

Tyvärr är det nödvändigt med karens i socialförsäkringarna. Poängen med ett lån som betalas ut under tre månader är att ge individen en försörjning under karensperioden. Förslaget att det ska administreras av CSN snarare än a-kassan grundas i att det rör en utbetalningsform som redan finns inom myndigheten till individer som redan finns i dess system.

Hela beloppet behöver visserligen inte vara ett lån. Ett rimligt alternativ, som jag ser det, är att ha lån och bidrag i nivå med studiemedlet. En viktig del i förslaget om matchningslånet var att stärka högskolornas karriärcentrum för förbättrad arbetsförmedling och arbetsmarknadsanknytning under utbildningen. En sådan satsning kräver resurser. För att visa med trovärdighet hur viktig vi anser att arbetsmarknadsanknytningen är, har vi därför sagt att vi är beredda att ge upp visst bidrag till våra medlemmar om det krävs för att stärka karriär­centrumen.

Snarare än att vara ett brott mot den svenska modellen menar vi därför att förslaget om ett matchningslån är en smart brygga över stupet mellan examen och arbete. I och med lånet kan vi behålla karensen, och det finns ingen motsättning mot att därefter kvalificera till a-kassa.

Johannes Danielsson
ordförande i Saco studentråd