En oroväckande apati har dragit in över delar av analytikerkåren inför riksbankens räntebeslut i morgon.

Så många som en tredjedel av de bankekonomer och placeringsstrateger som nyhetsbyrån Reuters har frågat tror inte på någon ytterligare sänkning av räntan.

Bland ränteanalytiker som SEB har pratat med är det än värre, hela två tredjedelar tror inte på någon sänkning.

Detta trots att inflationen i Sverige i dag är utstampad till noll och intet, vilket ger stora negativa effekter i form av uteblivna arbetstillfällen och sämre skjuts i den svenska ekonomin.

I över ett år har nu inflationen legat under riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

Snittet under 2012 var knappt 0,9 procents inflation.

Under de två senaste månaderna som det finns uppgifter om, november och december 2012, var inflationen till och med negativ, det vill säga under noll och stannade båda månaderna på minus 0,1 procent.

Det vore alltså inte bara logiskt utan snarare helt nödvändigt att riksbanken sänker räntan i morgon, och dessutom klart uttalar att räntan ska förbli låg under lång tid så att snittet över tid hamnar på de 2,0 procent som är riksbankens mål.

Fyra av de sex ledamöter som i dag sitter i riksbankens direktion verkar dock, som Arbetets ledarsida tidigare skrivit, ha missuppfattat sitt uppdrag.

De fyra manifesterar i sina räntebeslut en helt annan linje, den att inflationen stadigt ska hållas under 2,0 procent, där 2,0 i bästa fall kan få tjänstgöra som tak för inflationen.

Det är allvarligt när majoriteten i ledningen för en så viktig instans som Sveriges riksbank självsvåldigt obstruerar mot beslut de är satta att följa.

Effekten blir att ekonomin hämmas och att riksbanken därmed också bryter mot sina övriga uppgifter enligt riksbankslagen, nämligen att riksbanken också ska stödja målen för den allmänna ekonomiska politiken i syfte att uppnå en hållbar tillväxt och hög sysselsättning.

I glappet mellan 0,0 procent och 2,0 procents inflation finns en mängd arbetstillfällen som nu inte blir av och sysselsättningen blir alltså inte lika hög som den skulle ha blivit om riksbankens skötte sitt uppdrag korrekt.

Visst har riksbanksbesluten en lång ”inkubationstid”. Ett räntebeslut i dag sägs mellan tummen och pekfingret ha sitt största genomslag på inflationen om 1,5-2 år.

Lyssnar man på analytikernas kommentarer är det dock inte ett snitt på 2,0 procent som de tror styr riksbanksdirektionens beslut, utan snarare synen på 2,0 procents inflation som ett avlägset tak som riksbanken om ett par år kanske har närmat sig.

Det är beklämmande att bara två personer av sex i Riksbankens direktion, Lars E O Svensson och Karolina Ekholm, verkar förstå vilket jobb de har.

 

Fotnot: I morgon tisdag beslutar riksbankens direktion om vilken nivå som ska gälla för riksbankens styrränta.

I dag ligger styrräntan på 1,0 procent.

Blir det en sänkning sätts den nya räntan troligen till 0,75 procent.

Beslutet offentliggörs på onsdag kl 09.30 och gäller från och med nästa onsdag, den 20 februari.

Nästa sammanträdesdag för att bestämma styrräntan är satt till tisdag den 16 april.