Petra Haden, förresten dotter till jazzbasisten Charlie Haden, har gjort det förut. Då var det en LP med popbandet The Who från 1967, The Who Sell Out, som hon sjöng in på nytt, spår för spår, med sin röst som enda instrument. Hon sjöng alltså men ”imiterade” också alla instrument med rösten. Däremot kopierade hon inte utan lekte med Who-låtarna, vände dem ut och in. Nu har Petra Haden gjort det igen på albumet Petra Goes To The Movies. I instrumentala musikteman från filmer som Ung rebell, Taxi Driver, Psycho och Stålmannen får hon sin röst att bli hela orkestern. Än vackert, än stämningsfullt, än rytmiskt och alltid lekfullt. Filmsången ”Goldfinger” sjunger hon till sitt eget röstkomp. Fast på nya albumet är hon ändå inte lika röstfundamentalistisk. T ex ”It Might Be You” från filmen Tootsie sjunger Petra till Bill Frisells gitarr. Också detta så vackert och fint att det blir en musikalisk röstperformance.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Petra Goes To The Movies

Artist: Petra Haden

Skivmärke: Anti

Albumet Petra Goes To The Movies finns på Spotify.
Också Petra Hadens vokala omtolkning av The Who Sell Out finns på Spotify.

Hon har dessutom gjort en både rolig och bra omtolkning av låten ”Don´t Stop Believin´” (ursäkta, men klart bättre än gruppen Journeys originalinspelning). Se och hör musikvideon till Petra Hadens version på YouTube.

Se och hör också en live-inspelning där Petra Haden och kvinnokören The Sell Outs framför låten ”I Can See For Miles” från The Who Sell Out a cappella. Även detta på YouTube.

Och här kan man dessutom – på YouTube – se och höra en bit av en live-version där Petra Haden och The Sell Outs tar sig an Beach Boys-låten ”God Only Knows”. A cappella, förstås.

Petra Hadens sätt att låta rösten leka med ord och toner har släktskap med den franska sångerskan Camille, som jag tidigare skrivit om under vinjetten ”Veckans CD”. Länk till den texten.