Stora Enso lägger ner bruk – 600 varslas
Skogsindustrikoncernen Stora Enso lägger ner pappersmaskiner i Hylte Bruk och Kvarnsveden före halvårsskiftet. Tillsammans med andra effektiviseringsåtgärder ska de årliga kostnaderna minskas med 54 miljoner euro. Av de 600 jobb som enligt planerna ska bort finns 300 i Sverige.
I Kvarnsveden i Borlänge försvinner 175 jobb, i Hylte Bruk 100 jobb. Resterande 25 jobb försvinner från anläggningar i Nymölla, Ala och Gruvön.
Den svensk-finländska skogsindustrijätten redovisar en vinst före skatt på 203,7 miljoner euro, motsvarande cirka 1,75 miljarder kronor, för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 110,3 miljoner euro motsvarande period året före.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 232 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.
Omsättningen uppgick till 2 727,0 miljoner euro, jämfört med 2 681,6 miljoner euro ett år tidigare.
När TT ringer fackförbundet Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg är det första gången han hör talas om Stora Ensos planer på nedläggningar.
– . . .jag har inte nåtts av något sådant besked, säger efter en stunds tystnad.
– Det här måste jag naturligtvis ta reda på, jag kan inte säga något just nu.
TT: Är det inte märkligt att facket inte fått någon information?
– Är det så stora förändringar på gång så borde vi ha varit informerade.
För första kvartalet räknar ledningen med att försäljningen blir oförändrad jämfört med fjärde kvartalet, men att den operativa vinsten blir en tredjedel lägre, bland annat till följd av en svagare marknad för papper i Europa.
Aktien föll med nästan tre procent på Stockholmsbörsen.
Stora Ensos vd Jouko Karvinen bedömer i en skriven kommentar att ”de smärtsamma åtgärderna är nödvändiga”.
”Vi måste påskynda våra planer att minska kapaciteten för att undvika att ha igång verksamheter utan, eller rent av med negativt, kassaflöde. Vi planerar att stänga en tidningspappersmaskin vid Kvarnsvedens Bruk och en annan vid Hylte Bruk”, skriver Karvinen.
Karvinen beklagar också åtgärderna och lovar att stödja de anställda som påverkas.
”Jag inser att efter många år av omstrukturering kommer de aviserade planerna att bli mycket svåra för medarbetarna att acceptera. Det enda jag kan be om är förståelse för att vi måste göra något åt konsumenternas minskade efterfrågan på tryckpapper och effekterna av en fortsatt dålig marknadssituation”, skriver Karvinen.
Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg kommenterar senare läget:
– Det är naturligtvis bedrövligt att de här neddragningarna ska drabba våra medlemmar. Men det handlar om tidningspapper i både Hylte och Kvarnsveden och det är ett produktsegment som är krympande. Den internationella konkurrensen är stenhård och tidningsläsandet går ner till förmån för läsplattor, säger han till TT.
Det är speciellt smärtsamt när den här typen av neddragningar drabbar små bruksorter, påpekar han.
– Arbetsgivarna har nu ett mycket stor ansvar för att hjälpa de anställda som riskerar att förlora jobben.
Det är inte heller uteslutet att det kommer fler negativa besked från pappersbranschen, enligt Jan-Henrik Sandberg.
– Det är en trend som funnits en längre tid. Dels en koncentration till större produktionsenheter och dels för att produktionen av tidningspapper är särskilt utsatt. Så det kommer tyvärr antagligen mera av samma slag, säger han till TT.
Redan i december förra året när Stora Enso rapporterade sitt kvartalsresultat aviserades ett nytt program för att öka lönsamheten och flera varsel lades.
Då varslades 520 personer, varav hälften i Sverige. Bland annat stängdes en av pappersmaskinerna i Hylte bruk. Vid massafabriken i Skutskär varslades runt 60 personer om uppsägning.
– Vi har ett strukturellt problem vad gäller papper för tryckta medier. Efterfrågan på tidningspapper minskar med 4—6 procent per år. Det som en gång blivit digitalt kommer inte tillbaka. Det innebär att vi är tvungna att ta bort kapacitet, sade Karl-Henrik Sundström, finanschef på företaget, då.
Trots de stora neddragningarna där 600 personer riskerar jobbet delar företaget ut 0:30 euro per aktie till ägarna, enligt styrelsens förslag, oförändrat jämfört med i fjol.
Utdelningsförslaget innebär att nästan hälften av fjolårets vinst efter skatt på 490 miljoner euro, 4,2 miljarder kronor, delas ut till ägarna.
Behovet av att skära ned inom den del av pappersindustrin som är exponerad mot tryckta medier, som tidningar, är stort. Den snabba omställningen mot allt mer konsumtion av digitala medier i stället för tryckta medier har skapat en stor överkapacitet i segmentet, enligt bedömare TT har talat med.
– Vi kommer att få se mer nedläggningar de kommande åren. Det är en strukturell förändring, som inte har med konjunkturen att göra, säger en analytiker, som vill vara anonym.
Kapacitetsutnyttjandet i den europeiska pappersindustrin, med en total pappersproduktion på cirka 50 miljoner ton per år, beräknas för närvarande till 89 procent. Den nivån måste upp till 92 procent, gärna mer, för att det ska gå runt ekonomiskt, enligt analytikern.
Kollegan Markku Järvinen på Evli Bank håller med.
– Stora Enso har skurit ned produktionen av tryckta medier nästan varje kvartal i flera års tid. Och jag kan inte riktigt se att det skulle ta slut med det här, säger han.