Svenskt Näringsliv reagerar framför allt på att LO ställer krav på arbetsrätten och att utredningen om uppsägning av personliga skäl ska stoppas. Och det gör att Svenskt Näringsliv avbryter diskussionerna om en jobbpakt med regeringen och LO.

– Det är ingen smart taktik att lyfta fram frågor där vi har motsatt uppfattning – om man vill komma överens om en jobbpakt. Vi skulle också ha kunnat ställa helt andra krav, men vi har valt att försöka göra det så enkelt som möjligt. Andra frågor får vi ta senare, säger Christer Ågren, Svenskt Näringslivs vice vd.

– Uppenbarligen finns det LO-förbund som ställt krav som ligger utanför möjligheterna att skapa jobb åt unga. Det blandar in sådant som inte har med det här att göra.

Det är dock ett av kraven vid sidan om som arbetsgivarna gått med på och det är att slopa den differentierade a-kasseavgiften.

Christer Ågren säger att Svenskt Näringsliv inte diskuterat med regeringen utan bestämt sig för att hoppa av efter att ha diskuterat med LO.

Han hoppas att sammanbrottet inte ska påverka avtalsrörelsen på något negativt sätt. Han har dock en förhoppning om att fack och arbetsgivare i de olika branscherna ska komma fram till lösningar som underlättar för unga att få jobb. Och han hänvisar till att Anders Borg sagt sig vara beredd att då avskaffa den differentierade a-kasseavgiften och ge ekonomiskt stöd för att unga ska kunna få jobb med yrkesintroduktionsavtal.